Blog

Loading in progress

Geplaatst op 23/02/2017

Door: Pooya Nikdel, Consultant bij ViQiT

ViQiT werkt samen
‘Loading in progress’

 

Bij mijn opdracht bij de klant ben ik verantwoordelijk voor het technisch testen van een PoC integratieplatform. Het project waar we aan werken levert API’s en services voor het ontsluiten van informatie (bronsystemen) naar afnemende applicaties. Aan mij de taak om gedurende het project de opgeleverde API’s, services en koppelingen te testen. Het is een erg interessant en intensief project waar ik dagelijks met veel plezier mijn steentje aan bij draag. Voor mijn testwerk maak ik intensief gebruik van SoapUI. Vanaf het begin van dit project zijn we onafscheidelijk van elkaar. We hebben elkaar de afgelopen twee maanden steeds beter leren kennen en zijn al flink op elkaar ingespeeld. Dagelijks voer ik mijn ‘requests’ uit en SoapUI geeft netjes de ‘response’ in een dataformaat die ik ook begrijp. Een lange tijd was er niks aan de hand en de communicatie tussen SoapUI en mij verliep soepel…. Totdat we onlangs met de projectleden de vraagstuk met betrekking tot performance testen gingen bespreken. Een belangrijk onderdeel voor het project om meer inzicht te verkrijgen over de response van het integratieplatform binnen een acceptabele tijd. Met de projectleden bespraken we dat we in ieder geval load testen moesten uitvoeren. Ik had hier nog geen ervaring mee, maar ik wist dat mijn nieuwe vriend SoapUI mogelijkheden biedt om load testen uit te voeren. Tijdens de meeting heb ik aan mijn projectgroep voorgesteld dat ik me in de materie zou verdiepen om met SoapUI de load testen uit te voeren en mijn hulplijn zou inschakelen. Zij gaven mij het vertrouwen en vonden het een goed plan.

Om er zeker van te zijn dat we geen stagnatie zouden oplopen met het project heb ik mijn hulplijn ingezet door contact op te nemen met mijn collega’s van ViQiT. Dezelfde dag nog had ik mijn collega Jurgen de Reu aan de lijn. Met hem besprak ik de situatie en het werd me duidelijk dat Jurgen een bekende was van SoapUI. Zij hadden in het verleden namelijk ook succesvol samengewerkt. Goed nieuws voor mij en mijn testwerk dus. Twee dagen na ons telefoongesprek kwam Jurgen mij ondersteunen bij de klant. Ondertussen hadden Jurgen en ik niet stil gezeten en hadden we beiden documentatie en voorbeelden bestudeerd met betrekking tot load testen met SoapUI. Samen zijn we bij de klant op de betreffende dag begonnen om de eerste load testen uit te voeren en te analyseren. En met succes! We hebben op de eerste dag al interessante analyses kunnen uitvoeren met de verkregen data. Load testen van het integratieplatform was nu een feit met dank aan de samenwerking en input van Jurgen. Altijd fijn om te weten dat je een heel team achter je hebt staan bij vraagstukken waar je hulp bij kan gebruiken.

De klant was enthousiast over deze werkwijze en het belangrijkste natuurlijk dat we met de verkregen data inzicht hebben verkregen in de performance van het integratieplatform. De dagen daarna ben ik doorgegaan met het testen van de performance en analyseren van de data. Ik had de smaak te pakken. En SoapUI en ik begrepen elkaar weer!