Blog

ViQiT 15 jaar

Geplaatst op 1/04/2024

Door: Charles van Blitterswijk, Knopenhakker bij ViQiT

Je kent het misschien wel, elk bedrijf heeft zijn voors en tegens. Voor mij geld dat dus ook. Na een omzwerving langs diverse bedrijven merkte ik dat ik meer last had van de tegens dan de voors goedmaakte. Maar wat doe je dan?

Dan kies je ervoor om jouw krenten uit de pap te halen. En met deze krenten ga je een nieuw baksel maken waarbij de balans beter is. En voor mij is dat ViQiT geworden. De belangrijkste krenten hebben vooral betrekking op het omgaan met collega’s. En dat is dan ook iets waar ik trots op ben als het gaat om ViQiT. Niet financieel gedreven, maar plezier moet het uitgangspunt zijn. Op basis van deze ingrediënten en onze 5 waarden is ViQiT tot leven gekomen. En ja, ook ViQiT heeft voors en tegens. Maar die proberen we altijd in een goede balans te houden.

In een markt waarin we in 2008 wel een lichte stagnatie zagen, waren er uiteraard genoeg kansen voor een nieuw testbedrijf. Dus in september opgezegd bij mijn laatste werkgever en vol goede moed de voorbereidingen begonnen. En dan, twee weken later, gaat Lehman Brothers failliet en zitten we in een van de grootste financiële crises van de moderne tijd. Geen reden voor ons om te stoppen. In misschien wel de slechtste periode die ons vakgebied ooit gekend heeft zijn we op 1 november 2008 officieel ViQiT begonnen.

Van een echt bedrijf was zeker nog geen sprake. Wij waren meer twee zzp’ers; Leon Bosma en ik, die samenwerkten. Maar wel met een visie om te groeien naar het mooiste bedrijf om voor en mee te werken. En zo is op 1 april 2009 onze eerste collega Ashwin Debitewari binnen komen lopen. Vanaf dat moment waren we een echt bedrijf. Daarom bestaat, voor ons nu dus pas, ViQiT al 15 jaar!

Zoals ik al aangaf, vinden wij de collega’s binnen ViQiT belangrijk. Dat is terug te zien in het betrekken van collega’s bij ViQiT-besluiten. Een van de momenten die voor mij het waardevolst was, was rond het vertrek van Leon. Na zijn keuze om te vertrekken, hebben we samen alle collega’s binnen een week bijgepraat. Leon en ik hadden zelfs nog geen begin gemaakt met het uitstroomplan. In de weken daarna heb ik samen met de collega’s gekeken naar de mogelijkheden. Er was voor iedereen maar één optie: de ingeslagen weg voortzetten.

Verder werken we vooral vanuit de kracht en de ambitie van onze collega’s. Soms betekent dat ook dat collega’s daardoor een ander pad kiezen dan ViQiT. Dat hoort er ook bij.

Wat we ook belangrijk vinden, is dat iedereen binnen ViQiT zijn mening mag geven. Dit stimuleren we ook door onze waardensessies. Hierbij werken we actief met de 5 waarden van ViQiT en praten we over verschillende onderwerpen die op dat moment op tafel liggen.

De actieve betrokkenheid van onze collega’s heeft ook bijgedragen aan het ontwikkelen van ViQiT. Zo hebben we een structuur met teammanagers die deels in opdracht bij de klant zitten. Zo staan zij dichter bij de collega’s om ze zo beter te ondersteunen. Ook hebben we gezamenlijk een bonusregeling bedacht die eenvoudig en eerlijk is voor iedereen.

Ook inhoudelijk heeft dit bijgedragen aan de ontwikkeling van ViQiT en zijn we van een Testbedrijf gegroeid naar een Kennispartner op het gebied van Informatiemanagement.

En nu, 15 jaar later, zijn we er nog steeds. En Ashwin is er nog steeds bij.

Ik wil dan ook iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan het succes van ViQiT! Op naar de volgende mijlpaal: 20 jaar en nog veel meer!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *