Blog

Het relaas van een knopenhakker

Geplaatst op 1/03/2013

Door: Charles van Blitterswijk, Knopenhakker bij ViQiT

charles-pngDe afgelopen maanden heb ik met stijgende verbazing directies van ICT bedrijven zien falen.
Zo heeft een van de grote ICT dienstverleners het over een salaris korting voor oudere medewerkers vanwege scheefgroei. En ook andere ICT dienstverleners zien daar brood in.

Mag je verwachten van een bedrijf dat zij bewuste keuzes maken en niet leven bij de waan van de dag? Blijkbaar is dat echt teveel gevraagd. De genoemde scheefgroei is namelijk een consequentie van de keuze om groei belangrijker te maken dan wat dan ook. Zo heb ik in het verleden de opdracht gekregen bij een grote ICT dienstverlener om te groeien. Salarisverhogingen voor bestaande collega’s waren bevroren. Maar nieuwe collega’s moesten ten koste van alles binnengehaald worden. Gevolg was dat de bestaande collega’s vertrokken. Mijn keuze was het niet maar een van mij collega’s had volgens eigen zeggen een briljante move gemaakt. Hij had een aantal professionals binnen gehaald die als top van de markt bekend stonden. Mooi zou je zeggen, maar er zat een addertje onder het gras. Klanten waren waarschijnlijk niet bereid om het tarief te betalen wat paste bij de salarissen van deze mensen. ICT bedrijven hebben over het algemeen maar één doel en dat is groeien ten koste van alles. Is dat erg? Nee, alleen geeft dit wel aan dat veel ICT bedrijven een visie hebben die niet veel verder naar voren kijkt dan 2 jaar. Wat ik mij afvraag is waarom bedrijven en de bijbehorende directies niet de gevolgen van deze keuzes kunnen of willen overzien.

Één van mijn aannames was dat het gaat om beursgenoteerde bedrijven en dat directies alleen maar betrokken zijn bij het bedrijf door de financiële prikkel van bonussen. Maar helaas, dit lijkt niet de hoofdoorzaak. Zo heb ik de afgelopen jaren organisaties gezien die medewerkers niet serieus nemen en misschien kun je zelfs wel spreken van het slecht behandelen van medewerkers. Maar op het moment dat deze medewerkers er dan voor kiezen om ergens anders te gaan werken dan wordt het interessant. Deze organisaties hebben dan de neiging om de schuld van de uitstroom neer te leggen bij de nieuwe werkgevers van deze ontevreden medewerkers. Door niet te kijken naar jouw eigen rol hoef je jezelf uiteraard niet te veranderen en dat voelt fijn. Ook in dit geval zie ik organisaties die keuzes maken en zich niet willen neerleggen bij de gevolgen daarvan.

Zoals ik ook al in mijn vorige blog heb aangegeven is ViQiT gebaseerd op 5 waarden. Een van deze waarden is “Maak keuzes en werk met de gevolgen”. Met andere woorden, als je bewust scheefgroei in je organisatie in bouwt omdat je een groeidoelstelling hebt. Zeur dan niet over deze scheefgroei. Of als je medewerkers niet serieus neemt. Zeur dan niet dat ze weggaan. Deze gevolgen kun je van te voren overzien. Als je deze gevolgen vooraf overziet dan is de kans dat je een juiste keuze maakt veel groter. Binnen ViQiT worden natuurlijk ook fouten gemaakt, maar juist doordat wij als uitgangspunt onze 5 waarden hebben is er altijd een oplossing. En nog mooier, deze oplossing is ook gedragen door de collega’s.

Mocht je meer willen weten over onze 5 waarden of over de manier waarop wij met elkaar omgaan, neem dan gerust contact op.