Blog

ViQiT stand van zaken

Geplaatst op 6/02/2023

Door: Charles van Blitterswijk, Knopenhakker bij ViQiT

Hi Paul,

Het is alweer februari en je vroeg mij of de bonussen al bekend zijn. Op basis van onze voorlopige jaarcijfers komen we uit op een mooie bonus. Daarvan betalen we de eerste helft in februari uit. Het tweede deel van onze bonus wordt in juni uitgekeerd wanneer we de definitieve cijfers hebben.

Een ander puntje. Misschien is het leuk om een wat beter beeld te geven aan onze sollicitanten over de achtergrond van onze bonus. Uiteraard is dit in lijn met onze 5 waarden.

In het begin zijn we zoekende geweest naar de vorm van de bonus. De eerste was een individuele bonus op basis van de gemaakte omzet. En vanuit onze waarde Resultaat was dat ook een logische keuze. Deze regeling had zoveel haken en ogen dat we zijn gaan zoeken naar een betere en eenvoudigere variant. Samen met alle collega’s hebben we op een personeelsbijeenkomst de huidige regeling uitgewerkt. Een bonus van 25% van de winst verdeeld over de collega’s die het betreffende jaar in dienst waren.

Maar waarom toch niet die individuele resultaat gedreven bonus?

Belangrijkste factor hiervoor was dat we graag samenwerking willen stimuleren als een van onze andere 5 waarden. En juist een persoonlijke omzet gedreven bonus maakt dat je een drempel creëert om anderen te helpen in opdracht of intern. Door deze samenwerking te versterken werken we aan andere resultaat. Het resultaat van al onze collega’s tezamen bij onze klanten. Daarnaast wordt van de rest van de winst meer dan de helft geïnvesteerd in ViQiT en bouwen we daarmee verder aan het bedrijf. En deze twee zijn op de lange termijn meer waard dan individuele omzet groei. Eigenlijk is het vermenigvuldigen door te delen.

Daarnaast willen we uitgaan van de kracht van onze collega’s. Dit betekent dat we kritisch kijken naar de match tussen de collega en de opdracht. Door een generieke bonus is er geen financiële druk voor de collega om een opdracht te accepteren. Hierdoor zien we onze collega’s excelleren in opdrachten omdat ze beter passend zijn. Bovendien weten onze klanten ook dat een ViQiT collega die ja zegt tegen een opdracht ook echt gemotiveerd is.

De 3e reden is de eenvoud van de regeling, geen lastige berekeningen en daarbij behorende discussies. Gewoon een vast percentage.

Eigenlijk 3 belangrijke redenen op basis van onze waarden waarom we gekozen hebben voor een generieke bonus van 25% van de winst.

Ik hoop dat je hier wat mee kan.

Nog een korte vraag: hoe zit het eigenlijk met het verjaardagsetentje van maart

 

Met vriendelijke groet,

Charles

 

Lees meer over ViQiT op: viqit.nl/viqit/