Blog

Vestigingsmanager zonder vestiging

Geplaatst op 8/01/2020

Door: Gilbert Smulders, Consultant bij ViQiT

Het is mei 2018 als Charles mij belt met de vraag of ik even tijd heb om wat te bespreken. Aangezien wij regelmatig zaken bespreken zonder zo af te spreken, ben ik gelijk nieuwsgierig wat hij wil bespreken. Als hij diezelfde middag nog bij mij op de opdracht aankomt, steekt hij direct van wal. Hij heeft gemerkt dat hij het lastig vindt om zijn focus op de juiste dingen te leggen. Met zijn rollen als Directeur/Knopenhakker, Vestigingsmanager ViQiT West en Sales is het lastig om alles goed te doen. Zijn vraag aan mij is of ik de rol van Vestigingsmanager voor ViQiT West van hem wil overnemen. Dat naast een rol als Manager Productontwikkeling. Lang hoef ik hier niet over na te denken. Dit sluit uitstekend aan bij mijn ambitie. En natuurlijk wil ik ViQiT helpen waar dat kan. Maar voor de vorm pak ik wat bedenktijd. Met het thuisfront toch even afstemmen wat de impact daar is. Ook daar is steun en het vertrouwen. Of zou dat toch de 4 etentjes per jaar zijn die ik haar beloofde? Dat is natuurlijk een mooie bijkomstigheid; als Vestigingsmanager ga je ieder kwartaal uit eten met de jarigen. Daarbij zijn ook de partners aanwezig. Dus ook die van mij.

Het avontuur begint
Een paar dagen later is de personeelsbijeenkomst van ViQiT West in Breukelen. Charles vertelt daar waarom ik die avond ook aanwezig ben. Algemene reactie van de collega’s aldaar is dat ze alle begrip hebben voor Charles zijn keuze om de rol Vestigingsmanager over te dragen aan iemand anders. En dat ik zijn opvolger ben is voor de meeste ook wel begrijpelijk. Stiekem hoop ik dat ze ook blij zijn met mij als hun Vestigingsmanager.
En van de ene op de andere dag ben je dan dus Vestigingsmanager. Maar wat doe je dan als Vestigingsmanager? En hoe combineer je dat met je opdracht bij de klant? Mijn avontuur begint dan pas echt. Samen met Paul, die Vestigingsmanager is in Arnhem, gaan wij steeds verder die rol invullen. En natuurlijk maken wij allebei fouten. Dat is ook niet erg, zolang wij de fouten maar herstellen en er van leren. Binnen dit avontuur beleef je natuurlijk allemaal leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. De gezellige sociale activiteiten waar je als Vestigingsmanager toch zoveel mogelijk collega’s en hun partners probeert te spreken onder het genot van een hapje en een drankje. Maar ook de minder leuke gesprekken zoals bijvoorbeeld een exitgesprek. Het hoort er allemaal bij.

Aan al het moois komt een einde
En dan anderhalf jaar later is dat avontuur voorbij. Waarom dan? Functioneerde ik niet goed? Laat ik dat in het midden houden. Het speelde in ieder geval geen rol in de beslissing. Zo rond afgelopen zomervakantie periode hebben wij bij onze collega’s in Breukelen neergelegd wat zij van onze locatie daar vonden. Immers tegen het eind van het jaar moesten wij weer aangeven of wij het contract met de locatie weer wilde verlengen of niet. Uit die inventarisatie kwam naar voren dat de collega’s niet tevreden waren over de locatie. Dat was een mening die wij deelden. Dus besloten wij het contract met de locatie in Breukelen per 1 maart 2020 te beëindigen. Maar wat nu dan? Tijdens onze jaarlijkse Betuwedag, onze variant op de heidag, hebben wij met Staf en Fieldmanagers de opties geïnventariseerd. Uiteindelijk besloten wij twee opties verder uit te werken. De ene optie betrof een teamgerichte indeling en de andere optie betrof een virtuele vestiging voor West. Samen met de beide Fieldmanagers van West ging ik de optie virtuele vestiging verder uitwerken. Daarbij zagen wij wat voordelen van de vestiging, maar ook de voordelen van de teams. Ons voorstel luidde daarom ook om beide opties te combineren. Tijdens de bespreking van de voorstellen zagen wij ook de overlap tussen beide voorstellen. Alleen de toegevoegde waarde bij onze optie voor kennisdeling en vakontwikkeling werd besloten om niet via de vestiging te organiseren, maar door kennisclusters op te richten over de teams heen. In ons gezamenlijk voorstel wisselen wij dus de bijeenkomsten af met alle collega’s van ViQiT, met alleen de collega’s uit het team en met alleen collega’s uit het kenniscluster. Iedere bijeenkomst heeft dan ook zijn eigen karakter. Maar zoals altijd nemen wij pas een besluit als onze collega’s ook geraadpleegd zijn. Daarom hebben wij in de novembermeeting van beide vestigingen dit voorstel neergelegd. En eigenlijk had iedereen wel dezelfde mening; laten wij dit gewoon gaan proberen en we sturen wel bij als dat nodig is. Heel erg Agile!

En wat moet ik nu?
“Maar wat betekent dat dan voor jou?” Dat was een veel gestelde vraag de afgelopen tijd. Tja, een Vestigingsmanager zonder vestiging. En langzaam dringt het door. Daar waar ik al jaren een inhoudelijke rol als Productmanager combineer met een HR rol, eerst als Fieldmanager en later dus als Vestigingsmanager, vervalt nu de HR rol voor mij. Dat is even wennen. Want hoe combineer ik nu de ambitie van mijn collega’s met de mogelijkheden binnen productontwikkeling? Tot op heden kreeg ik die informatie uit het HR overleg. Maar daar zit ik nu natuurlijk niet meer bij. Dat zal in het begin best af en toe fout gaan. Maar goed, dat herstellen we wel weer en daar leren wij weer van. De komende periode ga ik mij volledig focussen op de inhoudelijke kant. Hoe ga ik samen met al mijn collega’s er voor zorgen dat productontwikkeling binnen ViQiT nu wel succesvol gaat zijn? Want als we eerlijk zijn is daar afgelopen jaren te weinig gebeurd. Ik moet er nu voor gaan zorgen dat die kennisclusters van de grond gaan komen. Welke kennisclusters moeten er komen? Wat moeten die kennisclusters gaan doen? En hoe gaan we er voor zorgen dat zij het ook gaan doen? Allemaal vragen die wij de komende tijd met elkaar moeten gaan beantwoorden. En daar moeten we wel vaart mee gaan maken. In maart is de eerste bijeenkomst van deze kennisclusters. En dan moeten er al wel een hoop antwoorden zijn. Gelukkig nog niet allemaal. Daar hebben wij iets langer de tijd voor. Maar in ieder geval voldoende uitdaging voor de komende tijd voor mij. Ik ga er weer vol hernieuwde energie tegenaan!