Blog

Een interview met collega Karlijn over haar stap naar de IT

Geplaatst op 4/12/2018

Door: Karlijn van den Boer, Consultant bij ViQiT

Wie ben je en wat heb je gedaan voor je als consultant bent gestart?

Ik ben Karlijn en ik ben 30 jaar oud. Voor ik als consultant ben gestart bij ViQiT heb ik een hele tijd gewerkt voor verzekeringsmaatschappij Bovemij in de rol van business analist. In deze rol schreef ik beleidsdocumenten, ondersteunde ik de frontoffice en werd ik ingezet bij IT projecten.
Vooral de IT projecten vond ik altijd erg leuk om te doen. Hierdoor is mijn interesse gewekt om verder te willen binnen dat vakgebied. Dat is nog eens versterkt doordat ik me bij Bovemij heb verdiept in Cybersecurity.
Er ontstond daar een idee voor een Cybersecurity verzekering, maar er was nog heel weinig over bekend. Ik ben me er vervolgens in gaan verdiepen en heb een plan geschreven over hoe klanten geholpen kunnen worden door zich beter te wapenen tegen cybercriminaliteit en hoe een verzekeringsproduct daar aan kan bijdragen.

Waarom ben je op zoek gegaan naar wat anders?

Toen mijn contract bij Bovemij werd beëindigd ben ik samen met een loopbaanbegeleider gaan onderzoeken wat bij me past en wat ik wil van een werkgever. Het was namelijk de eerste keer dat ik zou gaan solliciteren na 10 jaar voor Bovemij gewerkt te hebben. Tijdens de sessies met mijn loopbaanbegeleider heb ik geleerd welke vaardigheden ik inmiddels allemaal bezit en waar mij interesses liggen. Ook hier kwam weer naar voren dat werken binnen de IT weleens bij mij zou kunnen passen. Daarnaast werd ook duidelijk dat ik graag bij een wat kleinere organisatie wilde werken.

Hoe ben je met ViQiT in aanraking gekomen?

Een consultant van ViQiT heeft mij benaderd via LinkedIn om te vragen of ik interesse had om te solliciteren bij ViQiT. Hij had mij gevonden via gezamenlijke connecties bij Bovemij. Voor ViQiT had deze consultant namelijk eerder een opdracht bij Bovemij uitgevoerd.
Ik heb eerst telefonisch contact gehad met de consultant van ViQiT. Tijdens dit verkennende gesprek en na het bestuderen van de website van ViQiT raakte ik er van overtuigd dat ik wilde solliciteren. Vervolgens heb ik een motivatiebrief geschreven en deze samen met mijn CV naar ViQiT gestuurd. Ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Bij ViQiT betekent dat drie gesprekken met drie verschillende consultants van ViQiT achter elkaar.

Als sollicitant heeft dit mij erg geholpen om een beeld te vormen van ViQiT en de collega’s daar. Een week later was ik dan ook erg blij dat ik aangenomen werd. Door de gesprekken was ik zelf van overtuigd geraakt dat ViQiT bij me zou passen. Op 2 januari 2018 ben ik vol goede moed aan de slag gegaan bij ViQiT.

Wat was je ervaring tijdens het klasje?

Ik ben ingestroomd bij ViQiT in het klasje. Een intensieve maand waarin ik veel heb geleerd en ViQiT nog beter heb leren kennen.

“TMap Suite® Testengineer en Professional Scrum Master 1″

Het programma van die maand bestond uit verschillende trainingen waaronder het behalen van het TMap certificaat en PSM1 certificaat. Het leuke van deze maand is dat alle trainingen door mede ViQiTers worden gegeven. Je doet daardoor niet alleen nieuwe kennis op, maar je leert ook al een deel van je nieuwe collega’s kennen.

Naast de trainingen maakte ik ook mijn eerste personeelsbijeenkomst mee. Tijdens de personeelsbijeenkomst ontmoette ik nog meer collega’s en werd er teruggeblikt op het voorgaand jaar en natuurlijk ook vooruit gekeken naar 2018.

Hoe was je ervaring in de eerste maanden tijdens je opdracht?

Na de eerste maand trainingen volgen en certificaten halen was het wachten op de eerste opdracht. Maar dat betekende niet stil zitten. Ik heb wat interne klussen voor ViQiT opgepakt. Onder meer over hoe de regelgeving uit de AVG te implementeren binnen ViQiT. Maar toen kwam de eerste korte opdracht die ik samen met collega-consultant Angela heb uitgevoerd. Onze opdracht was om een analyse uit te voeren en een advies uit te brengen over verbeteringen die doorgevoerd kunnen worden waardoor IT de bestaande processen binnen het bedrijf beter kan ondersteunen. Ook werd hierbij het implementeren van de AVG regelgeving meegenomen.

“Inmiddels heb ik een opdracht bij de Rabobank”

Inmiddels heb ik een opdracht bij de Rabobank. De intake voor deze opdracht verliep erg soepel. Collega en Vestigingsmanager Paul was benaderd door een vorige opdrachtgever, met de vraag of hij beschikbaar was. Dat was hij, alleen niet fulltime en dus kon ik mee op de koffie met Paul bij de Rabobank. In dit gesprek hebben we eerst de opdracht besproken en daarna heb ik mezelf voorgesteld. Al snel werd duidelijk dat ik welkom zou zijn bij de Rabobank. Het duurde alleen nog wel een aantal weken voordat ik daadwerkelijk aan de slag kon. Maar inmiddels heb ik mijn eerste half jaar er al weer op zitten en de tijd vliegt. Ik leer ontzettend veel en heb het erg naar mijn zin in het team. Mijn opdracht biedt me ook de ruimte om andere taken op te pakken naast het testen. Dat is erg fijn want dat biedt me inzichten voor een eventuele volgende stap. Want ik wil wel tester blijven of word ik toch liever business analist of informatie analist?

En tot slot wat is je ervaring over het werken in de IT bij ViQiT? 

Gaan werken binnen de IT is een goede stap geweest. Ik vind het erg leuk om mijn kwaliteiten zo in te zetten dat de klant verder geholpen wordt. Ik heb zelf het idee dat ik een waardevolle bijdrage lever op mijn opdracht. Naast de opdracht houd ik me ook nog steeds bezig met taken voor ViQiT. Zo heb ik bijvoorbeeld meegedacht over de stand en activiteiten van ViQiT op het najaar evenement van Testnet. Eerder dit jaar heb ik nog een training Java voor testers gevolgd bij ViQiT en nu doe ik ook weer mee aan de schrijftraining.

Ook heb ik mijn eerste ViQiT familiedag beleefd. Dat was een erg leuke dag op het strand met ViQiT collega’s, partners en kinderen. Voor mijn verjaardag heeft ViQiT mij en mijn partner mee uiteten genomen en binnenkort komt het jaarlijkse kerstdiner er weer aan. Allemaal erg gezellig en perfect verzorgd. Kortom ik heb het ontzettend naar mijn zin bij ViQiT.

 

Ook de stap maken naar de IT zoals Karlijn? Bekijk dan onze vacature voor Startend Consultant.