Blog

Via Masterclass naar IT carrière

Geplaatst op 20/11/2018

Door: Pooya Nikdel, Consultant bij ViQiT

Voordat ik als IT consultant aan het werk ben gegaan heb ik in de zakelijke dienstverlening gewerkt. In mijn laatste functie, op het bedrijfsbureau, lag mijn focus vooral op de productie- en logistieke processen binnen de organisatie. Denk hierbij aan de financiële administratie voor subcontracting, opstellen en analyseren van interne kwaliteit rapportages.

Naast mijn werk heb ik de opleiding Bedrijfsmanagement MKB in de avonduren gevolgd en in 2015 afgerond. Tijdens mijn studie en mijn werkzaamheden kreeg ik een enorme boost om (bedrijfs)processen te analyseren, eventuele bottlenecks te lokaliseren en verbetervoorstellen te doen. Door de combinatie van mijn opleiding en de projecten waar ik aan had gewerkt wist ik dat ik meer wilde doen met kwaliteitsmanagement. Ken je dat gevoel? De kick dat je krijgt dat je bij hebt kunnen dragen aan het verbeteren van “iets”. En “iets” kan van alles zijn, zoals verbeteren van kwaliteit, proces, product of software 😉

Tijdens mijn “onderzoek” in de arbeidsmarkt viel mijn oog op een Masterclass software Tester. Ik ben mij daar meer in gaan verdiepen. Oftewel, wat houdt het deze rol in in en wat doe je nou zoal als een software Tester. Je komt al snel genoeg diverse benamingen tegen zoals Test engineer, Agile tester, Test analist etc. Hoe meer ik erover las hoe enthousiaster ik werd. De combinatie van verbeteren, kwaliteit waarborgen, intensief contact met mensen en werken aan de toekomst van IT – was een match voor mij. En om de stap naar de IT sector te maken was het voor mij een logische keus om een Masterclass te doen.

Via LinkedIn ben ik in contact gekomen met ViQiT. Vooraf aantal keer met elkaar gebeld om een beter beeld te krijgen van elkaar en van de programma die ViQiT te bieden had. Vervolgens heb ik een kennismakingsgesprek gehad bij ViQiT en de volgende werkdag hebben we de samenwerking bevestigd 😊.

Ik behoor tot de klas van 2016. Samen met twee andere collega’s zijn we vol frisse moed en een hoge energielevel gestart! In één maand komt er best veel nieuwe informatie op je af. Dus gelukkig was er een gezonde afwisseling tussen theorie en praktijk en daarnaast ook de nodige aandacht voor de softskills. Omdat het een klein klasje is bevordert dat de persoonlijk aandacht, wat erg prettig voor ons was. Na een maand training en het behalen van de certificaten heb je een rugzak met de nodige basis om aan de slag te gaan voor je eerste opdracht. Het was spannend om aan de slag te gaan tijdens de eerste opdracht. Ik had er vooral zin in èn met een hoge energie level om met het “echte” werk aan de slag te gaan. Zie het als je rijbewijs halen – je kent de theorie en praktijk – maar het “echte” werk begint zodra je alleen over de weg gaat rijden.

Nu was het mijn tijd om “alleen te gaan rijden” tijdens mijn eerste opdracht. Alles was interessant voor me en ik heb heel veel aantekeningen gemaakt (lees: boekwerken). Termen die nieuw voor me waren heb ik daarna heel ijverig opgezocht 😉 Zo kon ik de gesprekken ook wat beter volgen in de toekomst haha. Ook krijg je in het begin te maken met afkortingen binnen een organisatie. Dat went op den duur vanzelf en voor je het weet ben je zelf ook een ‘professional’ in het gebruiken van afkortingen.

De kick waar ik het eerder over had was op ‘volle toeren’ aanwezig. Als Test analist tijdens mijn opdracht was ik verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van de opgeleverde software. Ik vond het geweldig. Ik had intensief contact met belanghebbenden om informatie op te halen, meedenken in de doorontwikkeling en ervoor zorgen dat de software aan de kwaliteitsnormen voldeed. Natuurlijk, er waren ook momenten dat er lastige vraagstukken waren. Maar die kan je altijd oplossen met hulp van je collega’s bij de opdracht en bij ViQiT – je fieldmanager en collega’s staan klaar om te ondersteunen.

Dat maakt het ook heel leuk om in de IT te werken. De doorontwikkeling van technologie gaat zo snel dat je elke dag weer iets nieuws bijleert. Je raakt niet uitgeleerd in het vak en je wordt uitgedaagd om daarin mee te groeien. Je bepaalt zelf welke pad je in je IT carrière wil bewandelen. En vanuit ViQiT en tijdens die fieldgesprekken word je daar prima in begeleid en ondersteund.

 

Ben jij ook benieuwd naar de masterclass van ViQiT? Bekijk dan onze vacature voor Startend Consultant.