Blog

ViQiT stand van zaken – deel 2

Geplaatst op 10/03/2023

Door: Paul Vos, Consultant bij ViQiT

Hey Charles,

Dank je voor je antwoord rondom de bonussen. Ik ga eens kijken hoe we dit goed naar onze potentiële collega’s over kunnen brengen.

Dan het verjaardag etentje van maart. Goed dat je er nog even naar vraagt. De uitnodiging is inmiddels de deur uit. Dus alle collega’s en hun partners weten al dat ze de avond van 31 maart vrij kunnen houden. En de eerste positieve reacties zijn ook al binnen. Helaas heeft onze nieuwe collega Ehab zich wel af moeten melden. Ze verwachten rond deze tijd gezinsuitbreiding. En valt dit jaar de ramadan tegelijk met het etentje. Het lijkt me slim om hier volgend jaar bij de planning meer rekening mee te houden. Ehab sluit in ieder geval graag aan bij een volgend etentje.

Ik kreeg trouwens ook nog de vraag of het echt de bedoeling was dat de partner mee zou gaan. De collega vroeg zich daarbij af of de avond niet te veel over werk zou gaan 😊

Ik heb maar even gebeld en de collega uitgelegd dat wij al vanaf het begin dat ViQiT dit doet we de partners er juist graag bij hebben. Misschien wel omdat we daarmee voorkomen te veel over het werk en ons vak te praten. Maar zonder gekheid, als de partner erbij is leren we elkaar juist kennen als mens. In een wereld waarin we vaak bezig zijn met van alles vergeten we nog wel eens waar het echt om draait. En dat we, omdat elkaar zo beter leren kennen. Er ook voor elkaar kunnen zijn.

Ook hebben we het erover gehad dat het lekkere eten en de ontspannen avond ook een manier is om dank je wel te zeggen naar de collega en de partner. En om echt betrokken bij elkaar te raken. Ik moest nog even terugdenken aan onze eerste etentjes waarbij we 2 aan 2 gingen eten. En dat ik zelf, toen we naar iets grotere groepen zijn gegaan, benieuwd was in hoeverre dat die betrokkenheid zou beïnvloeden. Gelukkig zie ik juist het goede ontstaan, bijvoorbeeld op de familiedagen en de kerstdiners. Waarbij iedereen elkaar vindt en uitkijkt om elkaar weer te ontmoeten. En die betrokkenheid zorgt toch echt voor een juiste motivatie. Iets met samen en een goed resultaat 😉

Oh en ik heb ook nog meegegeven dat, omdat het een gezellig etentje is en geen werkbespreking, de partner zich echt niet bang te maken dat het over werk of ons vak gaat. Ik heb stiekem juist gewaarschuwd dat jij en Bianca er juist voor zorgen dat ze de collega en de partner willen leren kennen. En daarbij misschien zelfs wel meer aandacht geven aan de partner dan aan de collega zelf. En dat mijn ervaring is dat de mensen die al bekend zijn met de etentjes min of meer hetzelfde doen. De partners net zo hard.

Wat uiteraard ook helpt is dat ik er in maart ook zelf weer bij kan zijn. Wij hebben de oppas al geregeld en kijken er naar uit.

Nog wat anders. Laatst hadden we het over onze waardensessies voor het aankomende jaar. En met de facilitators hebben we wat aanvullende vragen bedacht die we kunnen gebruiken. Heb je ze al gezien? En wat vind jij hiervan?

 

Met vriendelijke groet,

Paul