Blog

Esra bouwt AI-oplossingen

Geplaatst op 16/05/2022

Door: ViQiT, bij ViQiT

De fascinatie voor de werking van het menselijk lichaam zorgt ervoor dat Esra Cooke-Bakker besluit de studie Artificial Intelligence te kiezen. Maar een geïsoleerd bestaan als onderzoeker lijkt haar niets. Het plezier in het schrijven van software opent de deur tot een positie in een developmentteam. Avisi besluit haar een traineeship aan te bieden en nu maakt Esra onderdeel uit van het Innovatieteam Avisi Labs.

Prototype
Het innovatieteam maakt PoC’s (Proof of Concept) of prototypes voor klanten. Recent is er een PoC ontwikkeld voor een drinkwaterleverancier dat behoefte had aan een systeem waarmee automatisch documenten onderscheiden kunnen worden. Door middel van NLP-modellen (Natural Language Processing) werd een AI-oplossing bedacht die onder andere het document-type bepaalt en gegevens zoals personen, locaties en onderwerp uit video’s onttrekt. “Onze Phie-applicatie kan ingezet worden in verschillende branches. We kunnen ons basis-model finetunen op een dataset van de klant,” legt Esra uit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het enige dat je nodig hebt, is een idee dat behoefte aan het middel en de oplossing koppelt.

“Onze Phie-applicatie kan ingezet worden in verschillende branches.”

AI en Bedrijfsbehoeften
Het idee om AI aan bedrijfsbehoeften te koppelen is relatief nieuw. Veel organisaties zijn van mening dat AI nog een ver-van-mijn-bedshow is, een speeltje voor de techgiganten. Het tegendeel is waar, op de vijftiende verdieping in het WTC Arnhem houdt de voormalig Randwijkse zich bezig met software-oplossingen die uitgerust zijn met AI-algoritmen. “AI is een investering in tijd en geld, maar absoluut de moeite waard,” vertelt Esra vol overtuiging.

Broers
“Ik groeide op met broers die allemaal geïnteresseerd zijn in technologie. Daarnaast liet mijn vader zien dat je alles in huis zelf kan doen. Je hebt geen aannemer, loodgieter of elektricien nodig,” begint Esra met het beantwoorden van de vraag ‘Hoe kom jij in de wereld van AI terecht?’. Voor haar was daarom op school de bèta-kant ontzettend boeiend, hoe zit alles in elkaar? Na de middelbare school wilde Esra in eerste instantie Geneeskunde studeren, maar die studie duurde haar veel te lang. Het werd uiteindelijk de studie Artificial Intelligence aan de Radboud Universiteit. “Het menselijk brein is de inspiratie voor de ontwikkeling van AI. Dit denkconcept bestaat al sinds 1960,” vertelt Esra met een glinstering in haar ogen.

“AI is een investering in tijd en geld, maar absoluut de moeite waard.”

Kennispartnernetwerk
Haar broers zijn ‘vervangen’ door een team van developers. Voor een lastig vraagstuk kun je altijd bij Esra aankloppen. Dat laatste hopen we dan als ViQiT met onze klanten te kunnen gaan doen. Esra en Avisi voegen we namelijk toe aan ons kennispartnernetwerk. In deze razendsnel veranderende tijd, schaarste in IT-krachten kun je geen eenpitter meer zijn. Elke organisatie heeft een netwerk met betrouwbare partners nodig, zodat je samen kan meegaan in ontwikkelingen. ViQiT levert dit netwerk en helpt klanten de behoefte boven water te krijgen en daarna de juiste oplossing en partner te vinden.

 


Lees meer over ViQiT Kennispartner ambitie en manifest
https://viqit.nl/kennispartner/

Lees meer over Esra’s visie en inzichten in dit artikel
https://www.avisi.nl/blog/menselijke-conversaties-door-middel-van-artificial-intelligence

Lees hier meer over de toepassing van NLP in de Phie-applicatie
https://www.avisi.nl/artificial-intelligence