Blog

Een Product Owner in de keuken

Geplaatst op 22/10/2021

Door: Nico van Mourik, Consultant bij ViQiT

Koken is voor mij even ontspannen. Laatst ging ik vol goede moed aan de slag met een recept van een professionele chef. Dit gerecht hadden mijn zoon en ik al eens gegeten in het restaurant van de betreffende chef. Ik weet dus hoe het moet smaken en ik heb een recept waarin wordt aangegeven wat ik moet doen. Appeltje, eitje zeggen we dan! Laat ik jullie de lijdensweg van het bereiden besparen en direct naar het gevolg gaan. Het kwam slechts een klein beetje in de buurt van datgene waar we zo van genoten hadden. Hoe was dat nou mogelijk?

Waar ging het fout?

Het ging fout doordat ik aannam dat een lijst met ingrediënten, een recept en een beeld van het eindresultaat vanzelf leidt tot een succesvolle uitkomst. Dit doet een beetje denken aan sommige organisaties die snel en effectief software producten willen leveren. Ze nemen de scrum guide, plannen de juiste meetings en denken dan dat het tot een succesvolle agile organisatie leidt.

Als agile coach maak ik mee dat een PO die alles heeft om te slagen, het niet voor elkaar krijgt om succesvol waarde aan het product toe te voegen. Alle ingrediënten zijn bekend: hij kent het systeem, kent de concurrentie, weet wat de markt vraagt, kent het team, etc. Geen verrassingen dus. Hij kent ook het recept: hij heeft een training gevolgd voor zijn rol als PO, hij is bekend met de scrum guide en alle bijbehorende rituelen, had zijn certificaten gehaald, weet hoe een roadmap er uitziet, enzovoorts. Dus ook hier de vraag: waar gaat het fout?

Sommige lezers zullen één onderwerp missen, namelijk de persoonlijke skills van de PO. Maar ook daar blijkt geen directe verklaring voorhanden. Natuurlijk zijn er verbeterpunten, maar dat is ook van toepassing op de PO’s die wel succesvol zijn in de uitvoering van hun rol. Niemand is tenslotte perfect.  Maar waarom zijn zij dan wel succesvol? Welke magische krachten zijn hier aan het werk?

Het antwoord is helaas niet zo makkelijk en is pas achteraf duidelijk geworden: een combinatie van externe omstandigheden, botsende persoonlijkheden op stakeholder niveau, niet ‘matchende’ werkstijlen met de product manager en sommige collega PO’s, een ontwikkelteam dat minder volwassen en zelfstandig was dan waarom de situatie vroeg en een PO die na een aantal ‘klappen’ zijn vertrouwen kwijt was geraakt.

De oplossing ligt in de mens!

De oplossing voor een dergelijke situatie is niet zomaar voorhanden en er is zeker ook geen recept voor succes. Wel zijn er een aantal aandachtspunten waar je mee aan de slag kunt als je een PO succesvol wilt laten zijn. En die hebben niet met het proces of techniek te maken maar met mensen. In tegenstelling tot wat wij als IT’ers vaak denken is IT mensenwerk en nergens wordt dat duidelijker dan bij agile werken. De aandachtspunten dus:

  • Trainingen in communicatie kunnen handig zijn, maar bovenal is het toch de intentie die het belangrijkste is. Mensen vergeven sneller een onhandige communicatie dan helemaal niets te horen. Zorg dat een PO open en eerlijk is en stimuleer een dergelijke omgeving. Niets is erger dan dat de PO een ‘spel moet spelen’ om zaken voor elkaar te krijgen.
  • Zoals een kok vaardigheden heeft om te gaan met de verschillende omstandigheden, zo heeft een PO die ook nodig. Het kost tijd voor een beginnende PO om deze onder de knie te krijgen. Natuurlijk kunnen andere ervaringen je helpen, maar ga er niet zomaar vanuit een persoon een goede PO kan zijn omdat zij/hij een goede business analist was, of een top project manager, of…. Enfin, het is volgens mij wel duidelijk.
  • Onderzoek als organisatie vooraf iemands Wat is zijn/haar wijze van werken, met welke insteek stapt de toekomstige PO op de uitdagingen af? Kiest hij vooral voor harde data, heeft zij een meer creatieve insteek? En dan vooral de vraag: hoe past dat bij het team? Bij de stakeholders? Als het geen natuurlijke match is, dan zal er meer energie in de samenwerking gestoken moeten worden.

We zoeken vaak naar het beroemde schaap met de 5 poten. Helaas is deze nog nooit gevonden. Dus is het grotendeels afhankelijk van de omstandigheden of een PO zal slagen of niet. Om je een handje te helpen is er het spel Werkstijlpoker. Hiermee kun je op een leuke en ontspannen manier inzicht krijgen in welke werkstijlen de teamleden hebben en hoe je op een positieve manier de samenwerking kunt verbeteren. Het herkennen en erkennen van deze werkstijlen bij anderen is daarnaast ook een cruciale skill voor een PO.

Mijn skills in de keuken zijn helaas nog niet op hoog niveau. Maar ik merk ook hier dat wanneer ik bewust met mijn kookkunsten bezig ben, er nog steeds vooruitgang in zit. Niet alleen maar de ingrediënten bij elkaar zoeken en de stapjes van het recept volgen. Koken is een creatief proces  waar je continue op de omstandigheden let en rekening houdt met de smaak van je gasten en jezelf. Op basis daarvan pas ik me aan om het beste resultaat te halen. Iets waar dan ook de rest van het gezin weer voordeel van heeft 😊

 

Eerder verschenen blogs over agile door Nico:

http://viqit.nl/2017/12/22/transformatie-naar-succesvol-agile-werken-is-vooral-hard-werken/

http://viqit.nl/2018/03/09/agile-transformatie-help-beginnen-we/

https://viqit.nl/2018/04/06/agile-transformatie-deel-3-zomaar-een-paar-valkuilen/

https://viqit.nl/2021/01/20/technical-debt/

https://viqit.nl/2021/02/01/scrummaster-als-agile-wijkagent/

https://viqit.nl/2021/03/01/testen-agile-en-voorspellingen-best-lastig/

https://viqit.nl/2021/07/21/agile-werken-is-topsport/