Blog

Jaarlijkse ViQiT Familiedag

Geplaatst op 27/09/2021

Door: Gilbert Smulders, Consultant bij ViQiT

Afgelopen zaterdag was weer de jaarlijkse ViQiT Familiedag. Reden om Charles eens te vragen waarom deze traditie er eigenlijk is en hoe hij de afgelopen periode heeft ervaren.

Hoi Charles. Afgelopen zaterdag was de ViQiT Familiedag. Waarom staat deze activiteit eigenlijk ieder jaar weer op de agenda?

Wat is er leuker dan een werkomgeving waar je je collega’s kent. En laten we wel zijn, de meeste mensen leren elkaar pas echt kennen tijdens een activiteit of in de kroeg.  Aangezien we bij ViQiT geen horeca vergunning hebben, is een kroeg wat lastig. Een vrijdagmiddagborrel is leuk maar gezien de spreiding van onze collega’s over het land is dat toch vaak een klein groepje. Dus veel kansen voor verschillende activiteiten. Veel van deze activiteiten vinden plaats met de collega’s. Maar daarmee gaan we voorbij aan de kracht achter de collega’s en dat is het Thuisfront. Om ook het thuisfront te leren kennen en te waarderen hebben we diverse activiteiten waarbij ook het thuisfont uitgenodigd is. Een van deze activiteiten is de jaarlijkse ViQiT Familiedag. Niet dat we ViQiT als een familie zien, maar een dag voor de families van ViQiT. Wanneer je hiermee begint is het altijd de vraag wat gaat het worden. En ik kan je zeggen; het is een groot succes. Kinderen uit diverse families spelen met elkaar, partners praten met collega’s en ander partners. Een gezellige boel waarbij ik zelf vooral probeer om de partners en de kinderen te spreken. Mijn collega’s spreek ik normaal al vaker. Toch is er de afgelopen 12 jaar veel veranderd in de familiedag, waarbij vooral de input van de collega’s leidend is geweest. Zo waren de eerste familiedagen in pretparken. Samen verzamelen met koffie en gebak en dan met je eigen gezin het park in. Daarna weer terug voor de gezamenlijke lunch. In de middag nog even het park in en dan vertrekt iedereen weer stilletjes naar huis. Een leuke dag voor je gezin maar wanneer je geen kinderen hebt toch al snel wat minder leuk. Vanuit de feedback van onze collega’s was er een behoefte om meer samen te doen. En zo is de familiedag ontwikkeld tot de huidige vorm, waarbij activiteiten en de inwendige mens een belangrijk onderdeel zijn. Een paar hoogte punten waren een dag Burgers Zoo waarbij we een rondleiding kregen achter de schermen van de Ocean. Maar ook wandelen met de geit op de Drentse heide was een hoogtepunt. Vooral het actieve deel maakt dat het voor jong en oud een leuke dag is en dat iedereen elkaar beter leert kennen. De ViQiT Familie dag past binnen de waarden van ViQiT, wij kiezen ervoor om onze collega’s buiten werktijd bezig te houden en de consequentie is dat we ook iets terug doen in de vorm van deze dag. Op deze manier bouwen we een band op met en tussen collega’s en hun thuisfront.

 

Klinkt goed, maar de afgelopen tijd was dit natuurlijk lastiger. Afgelopen jaar moest de familiedag geannuleerd worden. Hoe heb jij de afgelopen Corona tijd ervaren?

Corona was voor ViQiT financieel gezien gelukkig geen ramp. Maar wanneer je waarde hecht aan de relatie met je collega’s, dan is de afgelopen periode er een met héél véél uitdagingen. Binnen ViQiT probeer ik de collega’s een keer of 8 per jaar te zien buiten reguliere werkzaamheden. Wanneer ik je vertel dat ik veel collega’s in 1,5 jaar niet eens 8 keer in totaal heb gezien, dan kun je spreken van een persoonlijk gemis. Maar ook de collega’s missen elkaar. Wanneer je alleen maar thuiswerkt dan mis je uiteindelijk ook je meest irritante collega (lees: bij ViQiT de knopenhakker). Een van mijn grootste zorgpunten in de afgelopen periode is vooral de geestelijke gesteldheid van mijn collega’s geweest. Doordat we allemaal opgehokt zaten, is de Corona pandemie denk ik wel in bedwang gehouden. De gevolgen voor de geestelijke gesteldheid zijn wel onderschat en dat is denk ik de grootste misvatting van de afgelopen periode.

 

Dat snap ik. Maar wat is er dan gedaan om dat gemis te voorkomen?

Gelukkig hadden we onze periodieke tv uitzending van het komische duo Hugo en Mark. Hierbij vertelde ze ons wat er wel en niet toegestaan was. Op basis van deze heldere uitleg zijn we in elk geval in staat geweest om zowel in 2020 als in 2021 de jaarlijkse ViQiT zomer BBQ te organiseren en zijn er een paar Teammeetings geweest. En ondanks het dringende advies om thuis te werken hebben we ons kantoor wel open gehouden om collega’s, binnen onze voorwaarden, de kans te geven even “buiten thuis te werken”. Maar er was meer……. We hebben diverse online bijeenkomsten gehad van personeelsbijeenkomst tot DoMiBo en van Kenniscluster tot Teammeeting. Om de DoMiBo voor iedereen leuk te maken zijn er verschillende activiteiten geweest zoals een Bingo, maar ook een Kahoot Voordeuren Quiz als thema op het thuiswerken. Onze laatste digitale borrel stond in het teken van “Schijt aan Corona” inclusief een borrel pakket met uiteraard een sixpack Corona maar ook een toiletrol en chips (hamsteren). Wat we wel gemerkt hebben is dat Zoom en Teams niet echt geschikt zijn voor een borrel. Iedereen praat namelijk door het zelfde kanaal en degene met de grootste mond is dan altijd aan het woord. En de breakout boxen van Teams zijn ook niet echt toegankelijk. In onze zoektocht naar een goede oplossing zijn we uitgekomen bij  Mibo. Het grote voordeel hiervan is dat je als een figuur op een eiland rondgaat zoals je dat ook op een fysieke bijeenkomst zou doen. Daarbij komt dat de tool dusdanig is ingericht dat je met de mensen in jouw directe omgeving duidelijk kan praten. Anderen hoor je, net als tijdens een echte bijeenkomst, op de achtergrond zachtjes met elkaar praten. Daardoor zie je overal groepjes pratende mensen. Dit is een stuk aangenamer dan alles via dat ene Teams kanaal. Dit heeft er in elk geval toe geleid dat ook in die periode mensen even apart met elkaar konden bijpraten op een digitaal evenement. Natuurlijk blijft het gemis van de fysieke bijeenkomsten. Maar dit was een goed alternatief. Al ben ik wel blij dat we nu weer wat meer normaal zijn.

 

Dat klinkt in ieder geval als een redelijk alternatief. Gelukkig zijn er weer meer mogelijkheden. Vertel eens iets over afgelopen zaterdag.

Zaterdag 25 september was het gelukkig weer zover en hebben we onze jaarlijkse ViQiT Familiedag gehad. Iets later in het jaar dan normaal trokken we deze keer naar Oostvoorne. De vele files konden niet voorkomen dat iedereen om 12:30 op locatie was om aan te schuiven bij een uitstekende lunch “aan zee”. En ondanks dat dat veel mensen elkaar al lang niet meer hadden gezien leek er weinig veranderd. Het was snel weer een gezellige boel en de kinderen wisten elkaar weer snel te vinden. Dit jaar hadden we ook een primeur. Voor het eerste waren ook de honden van een collega mee. Na de lunch en vooral het bijpraten en kennismaken was er op het strand de mogelijkheid om te powerkiten. Sommige wilde graag laten zien dat ze nog steeds konden voetballen. Anderen gingen wandelen of gewoon genieten van wat er gebeurde. En daarbij was het goede weer een aangename bijkomstigheid. Vanaf het strand naar de borrel om daarna bij de afsluitende BBQ te genieten van de ondergaande zon. Al met al een zeer relaxte dag waar we elkaar gelukkig weer live hebben kunnen zien. Deze eerste “na-Corona” activiteit smaakt naar meer en ik kan bijna niet wachten tot de volgende activiteit.

 

Klinkt als een topdag. Wat staat er nog meer op stapel waar je nu weer naar uitkijkt?

Er is nog veel waar ik naar uitkijk, waaronder onze eerstvolgende personeelsbijeenkomst waar we op locatie iets leuks gaan doen. Maar echt uitkijken doe ik in eerste instantie naar onze andere activiteiten waar partners bij zijn. En de eerste die op de planning staat, is ons jaarlijkse ViQiT Kerstdiner. Geen kerstfeest, maar een gezellige activiteit waarvoor we elk jaar naar een andere locatie trekken. Eten speelt daarin altijd een belangrijke rol. De afgelopen jaren hebben we diverse kookworkshops gehad zoals een BBQ workshop in de winter. Maar ook zijn we door gidsen in diverse steden met een mooi verhaal van restaurant naar restaurant begeleid in de vorm van een walking diner. Doordat er een activiteit is, zie je ook dat mensen meer met elkaar mengen. Je zit dus niet de hele avond naast dezelfde persoon, maar het wisselt en dat maakt het weer erg leuk. Nadat we vorig jaar een online kerstborrel hebben gehad, gaan we dit jaar op 17 december weer op pad voor een gezamenlijke activiteit. Daar kijk ik nu al erg naar uit. En na ons kerstdiner staan in 2022 gelukkig ook de verjaardag etentjes weer op de planning. En omdat dit in kleinere groepjes is, heeft dat een andere dynamiek. Ook daar kijk ik weer enorm naar uit. Wat dat betreft is het voordeel van de afgelopen periode dat je de “normale “ zaken weer meer gaat waarderen!

 

Bedankt Charles en veel plezier de komende tijd!

Graag gedaan!