Blog

IT-expeditie Robinson 

Geplaatst op 31/08/2021

Door: ViQiT, bij ViQiT

“Om heel eerlijk te zijn kunnen we je alleen vandaag en morgen nog inwerken door de huidige Test-consultant. Daarna ben je op jezelf aangewezen,“ vertelt de projectleider na mijn eerste intake gesprek als consultant van ViQiT. Daar sta je dan met nul ervaring in een complexe nieuwe werkomgeving…

Eiland
Eigenlijk ben je als consultant bezig met een soort IT-expeditie Robinson. Soms beland je op een eiland waar een hoop geregeld is, waar heldere opdrachten zijn en waar er teamleden zijn die jouw skillset perfect aanvullen. 
Soms is dit allemaal niet het geval. Ben jij dan iemand die op het strand gaat zitten sippen? Of ben jij iemand die dan er dan maar vol voor gaat om er het beste van te maken? 

Opdracht
Mijn eerste opdracht was op een eiland waar eigenlijk alleen maar ‘de hut’ en de ‘hengel’ van de vorige consultant te vinden was. Waar die consultant precies mee bezig was in zijn werk als Tester moest ik zelf zien uit te vinden. Wat de klant nu precies nodig had en wat ik komende drie maanden moest gaan doen was eigenlijk niet duidelijk. Maar als ik deze IT-Expeditie Robinson wilde winnen dan moest ik zelf erachter zien te komen hoe ik een belangrijke bijdrage kon leveren. 

Als ik deze IT-Expeditie Robinson wilde winnen dan moest ik zelf erachter zien te komen hoe ik een belangrijke bijdrage kon leveren.


Te gek
Guess what, de klant vond het te gek dat ik zelf mijn klus als Tester ging vormgeven. Wanneer ik, na een testklus afgerond te hebben, zelf op zoek ging naar werk werd dat enorm gewaardeerd.  Natuurlijk ging er best wel eens wat fout. Soms verknalde ik een middag werk door het verkeerde te testen. Maar met die eerste IT-kennis opgedaan tijdens het ViQiT Traineeship en met hulp van hulpvaardige collega’s bij deze klant en van ViQiT, lukte het om niet drie maar zes maanden op het eiland te verblijven!

Traineeship
Deelnemers van Expeditie Robinson hebben zelden al veel survivalskills, die leren ze terwijl ze op het eiland zitten. De echte topdeelnemers zijn vooral goed in samenwerken. Ze ontdekken wat de behoeften van de groep zijn en weten hier op in te spelen. En ze zijn niet bang fouten te maken. ViQiT is op zoek naar IT-consultant talenten die met name deze drie eigenschappen bezitten. Bezit jij deze skills en voel je wel iets voor IT, dan ben jij geschikt om via onze traineeship naar je eerste consultancy opdracht te werken.

Check hier onze vacature voor Startend Consultant.