Blog

De ViQiT Corona sollicitatieprocedure bewandelen

Geplaatst op 15/03/2021

Door: Paul Vos, Consultant bij ViQiT

Ja, ik wil verkering! Na een spannende periode van elkaar leren kennen en ‘aan elkaar snuffelen’ is er altijd die beslissing. Is onze relatie serieus genoeg en zien we uit naar die ‘volgende stap’? Nee, dan even goede vrienden. Ja, dan begint het nieuwe avontuur van elkaar nog beter leren kennen; officieel samen. In mijn rol als consultant heb ik de vergelijking tussen beginnende relaties en het leren kennen van organisaties wel vaker gehoord. Er zijn dan ook veel overeenkomsten te vinden. (en gelukkig ook wel veel verschillen)

Maar ja, hoe doe je dit kennismaken, uitnodigen en solliciteren nu in tijden van corona? Even wat afspreken, samen wat drinken en tijd met elkaar doorbrengen is niet meer vanzelfsprekend. En toch ben ik nog altijd op zoek naar geschikte collega’s om mee samen op te trekken. Maar die ook nieuwe kennis en ideeën weet te brengen en ons scherp houdt. Tot een jaar geleden nodigden wij potentiële collega’s altijd uit op kantoor voor een middag met daarin verschillende gesprekken. Een gesprek van consultant tot consultant, maar ook met een teamanager en een staflid. Een ‘manager’ zal snel enthousiast zijn, maar wat is de praktijk? Hoe dan ook krijgen zowel de kandidaat als wijzelf in deze gesprekken alle tijd om te achterhalen of we samen verder willen. In mijn ervaring is dit een snelle, persoonlijke en meestal ook nog eens erg gezellige aanpak. Maar ja, meer mensen bij elkaar in 1 ruimte; dat is nu niet aan de orde.

Onze oplossing? Ga naar buiten en houd het persoonlijk. En tijdens een mooie wandeling kun je heel goed vrijuit denken en praten. Er zijn legio onderzoeken die uitwijzen dat wandelen gezond is, je hersenen stimuleert en zorgt voor ontspanning, waardoor je veel sneller tot de kern komt in gesprekken.
De afgelopen maanden hebben wij geëxperimenteerd met deze opzet. Alle gesprekken in de open lucht, of toch een deel op kantoor? En hoe werkt het online? Uiteindelijk lijkt de mix tussen deels online en deels wandelen het beste te werken. Het vraagt wat meer planning, maar tegelijk geeft het ook meer ruimte en flexibiliteit. Door in de eerste gesprekken de wandeling op te zoeken is er alle ruimte voor persoonlijke vragen en overwegingen. In de online gesprekken kan daar op doorgegaan worden, maar is er ook meer ruimte voor praktische vragen. En met een webcam en goede internetverbinding lijkt er geen belemmering om een goed beeld van elkaar te vormen.

Iemand kan briljante analyses maken, maar als er geen klik is binnen het bedrijf dan blijven resultaten en werkplezier uit.

Waarom dat persoonlijke? Veel screenings in ‘wervingsland’ proberen het selectieproces zo objectief mogelijk te maken doormiddel van scans, vragenlijsten en data. Deze hebben met name een focus op de meer technische skills als analyse vermogen, abstract denken en hoe goed iemand onder druk kan rekenen. Maar in mijn ervaring is dat slechts 1 kant van de medaille. Naast de technische skills nemen mensen hun karakter, verhalen en persoonlijkheid mee. Iemand kan briljante analyses maken, maar als er geen klik is binnen het bedrijf dan blijven resultaten en werkplezier uit. Mensen worden ook gevormd door omstandigheden. Je relatie, familie en vrienden, het krijgen van kinderen of verhuizen brengen je tot nieuwe inzichten. En dat is gezond. Elkaar leren kennen, samen optrekken en van elkaar leren is een menselijk proces en dus niet objectief. Door dit mee nemen in de gesprekken ligt de focus niet op objectiviteit en harde feiten. Je vindt eerder de balans tussen feiten en ‘de klik’. Alleen als beide aanwezig zijn kan een goede relatie worden uitgebouwd.

En of het werkt? In de eerste gesprekken was het even zoeken, maar nu zijn we zover dat we deze manier ook na de versoepeling doortrekken. Zolang we de ruimte hebben voor persoonlijk contact gaan we hier in ieder geval mee door. Oh, en ondertussen hebben we alweer 2 nieuwe collega’s waarmee we samen hebben gezegd: ja, ik wil!