Blog

Scrum Guide Update 2020 – Wat is er veranderd?

Geplaatst op 24/11/2020

Door: ViQiT, bij ViQiT

Scrum is een framework samengesteld om het adaptief vermogen van mensen te harnassen. Het harnas was alleen wat stijf gaan zitten, daarom hebben Ken Schwaber and Jeff Sutherland nu een aantal ingrijpende maar noodzakelijke aanpassingen doorgevoerd.

‘De Scrum Guide moest lichter, simpeler en korter’, vertelt Jeff Sutherland tijdens de speciale 2020 Guide Update Event. De nieuwe Scrum Guide kent nu zes pagina’s minder dan de 2017 versie, nu telt het Scrum-handboek nog maar dertien pagina’s. Hieronder volgen een aantal aanpassingen (de volledige lijst is hier te vinden):

Er is maar één team
In het verleden was er wat onduidelijkheid er werd gesproken over een developmentteam en een Scrum Team. In de nieuwe scrumguide wordt deze misvatting uit de wereld geholpen; er is maar één team maar binnen het team bestaan er verschillende rollen (PO, SM, developers) met een eigen verantwoordelijkheid. Er wordt niet meer gesproken over een developmentteam in de Scrum Guide, wel over developers.

Er is maar één product
Scrum wil meer de nadruk leggen op het waarom van alle activiteiten. Daarom wordt in de nieuwe Guide het Product Doel geïntroduceerd. Elke sprint is een stap in de richting het behalen van het Product Doel. De rol en identiteit van de artifacts is nu ook afgebakend:

  • Het backlog bevat niet alleen een bundeling van stappen naar het Product Doel, het bevat ook een omschrijving van het Product Doel. Het Product Doel omschrijft de toekomstige staat van het product waar alle backlogitems aan gecommitteerd zijn.
  • Op dezelfde manier werkt het Sprint Backlog toe naar het behalen van het Sprint Doel.
  • De Definition of Done is de lijst met voorwaarden waaraan het increment moet voldoen.

Op deze manier vormen de artifacts de tastbare en onmisbare verbinding tussen het waarom, wat en hoe.

Waarom doen we dit?
Bij een Sprint Planning wordt nu ook nadrukkelijk de ‘waarom’-vraag beantwoord, niet alleen wie wat gaat doen. Juist de waarom-vraag activeert het adaptief vermogen/intelligentie van teamleden.

Minder regels, meer zelf nadenken
Het is altijd de bedoeling geweest Scrum een heel basic framework te laten zijn. Hoe je dit framework verder vormgeeft in je eigen organisatie ligt volledig in handen van de gebruiker.
De Scrum Guide schrijvers hebben de Daily Scrum vragen verwijderd, hebben geprobeerd minder strikte taal te gebruiken, de lijvige sectie over het stoppen van een sprint is behoorlijk ingekort om zo het zelf nadenken te stimuleren. Het is nu een stuk lastiger geworden om te zeggen: ‘Zo staat het in de Scrum Guide, dus zo moet het.’

Wat is verwijderd uit de Scrum Guide (maar kan nog wel relevant zijn)?
Er is een hoop geschrapt uit de Guide, hieronder een aantal opvallende aanpassingen:

  • De regels voor uitkomst van de Sprint Retrospective zijn verwijderd.
  • De voorschriften voor de Sprint Review zijn verwijderd. De belangrijkste aanmoediging is nu: ‘Voorkom dat je als Scrum Team slechts een presentatie geeft.’
  • De Sprint Refinement-limiet van 10% capacity of the team, wordt niet meer genoemd.
  • De drie vragen om tijdens de Daily Scrum te beantwoorden, zijn verdwenen.

Wat zijn jouw gedachten over deze Scrum Guide Update? Komt het Scrum ten goede? Welke impact gaat dit hebben op jouw Scrum Team?