Blog

Appian, low-code en de kikker in de pan

Geplaatst op 27/10/2020

Door: ViQiT, bij ViQiT

Waarom zou een bedrijf aan zelfknutselarij met low-code beginnen? Big tech platforms van Microsoft of Google ontwikkelen intuïtieve tooling die volledig met elkaar geïntegreerd is. De gebruiker van deze platforms wordt toch volledig ontzorgd? Met deze vragen in mijn hoofd stap ik het digitale paviljoen op van low code platform Appian eigen Europe 2020 conferentie.

 

Vendor lock-in
‘Vendor lock-in’ is volgens CEO Matt Calkins het antwoord op mijn vraag. In de eerste keynote licht hij toe, vrij vertaald, dat Big tech een spreekwoordelijk ‘pan met water is’ waar we als gebruikers als een ‘kikker’ in zijn gaan zitten. Grote platforms bewijzen momenteel hun kracht, zeker nu in deze Corona tijd. Wij als gebruikers vinden het behaaglijk dat we niet meer hoeven na te denken over hoe tooling met elkaar integreert.  Dat onze data gebruikt wordt en dat we langzaam steeds meer afhankelijk worden van deze platforms voelen we momenteel niet. Maar als strak de prijs omhoog gaat en het ons te heet wordt in de pan…?

 

Orkestratie-laag
“Maakt een low-code platform haar gebruikers ook niet afhankelijk?”, is de vraag die ik bij een virtuele stand stel aan Dave Hillier, senior solutions consultant bij Appian.
Dave,“Nee juist niet. Appian moet je zien als een orkestratie-laag tussen systemen. Het is de lijm die alles samenbrengt. Dit maakt je als gebruiker juist onafhankelijk, je hebt nu veel meer controle over wat je processen zijn, wat je gebruikers doen en het voorkomt re-keying van data (re-keyen van data: Nadat data ingevoerd is het systeem, deze opnieuw te versleutelen of herschrijven zodat het in een vervolglaag gebruikt kan worden. Een tijdrovende en vaak fouten-genererende bezigheid die je het liefst wilt voorkomen.).”
Toch neem ik aan dat het niet de bedoeling is van Appian dat je meerdere low-code platforms naast elkaar gebruikt. Dat low-code ook big business is, bewijst deze gelikte virtuele conferentie wel.

 

Mens en machine
In een hands-on workshop zie ik hoe in twintig minuten een factuur-verwerking tool in elkaar wordt gezet en aangesloten wordt op Salesforce. Met een paar drag-and-drop acties worden Robotic processing Automation (RPA) en AI-slimheid toegevoegd aan de low-code oplossing.
Deze samenwerking tussen mens en machine  is ook de reden waarom schaaklegende Garry Kasparov uitgenodigd werd om een voorwoord te schrijven in het boek Hyperautomation dat Appian tijdens de conferentie uitbracht.

 

Samenwerking
Kasparov maakte in 1997 mee dat de computer voor het eerst de mens versloeg (met schaken). Dat was aanvankelijk voor hem een grote schok maar bijgekomen bedacht hij gelijk ‘If you can’t beat ‘m, join ‘m’. De flexibiliteit die low code biedt, lijkt gemaakt om in afgebakende processen op de juiste plek mens en machine te laten samenwerken. De mens houdt de controle en is het creatieve brein, de machine is als het ware een augmented pak dat je aan kan doen en low code is de kleermaker. Appian claimt voorop te lopen te zijn als het gaat om deze samenwerking van mens en machine. Maar ook van andere low code platforms als Mendix en Betty Blocks weet ik dat ze deze technieken beschikbaar stellen voor hun klanten.

 

Single-source
Kasparov versloeg tijdens een sessie een collectief brein van 120 seminarbezoekers terwijl hij ondertussen ontspannen sprak over zijn schaakervaringen tegen computers. Een single-source approach om competitief te blijven, lijkt op dit moment dan ook voor de meeste organisaties de meest pragmatische en comfortabele keuze. Daar komt bij dat bijvoorbeeld Microsoft zelf met Powertools de klant een low-code oplossing biedt. Kortom in welke pan ga je gekookt worden, we zijn nu toch al totaal afhankelijk van tooling en IT in het algemeen, toch?