Blog

Op je sloffen solliciteren

Geplaatst op 23/09/2020

Door: ViQiT, bij ViQiT

Tja…, solliciteren in Corona tijd. Dat is zeker anders en veel onzekerder. Ik miste vooral de fysieke sollicitatie gesprekken. Ik kon dan wel op mijn sloffen solliciteren en hoefde niet te reizen. Maar daar tegenover stond dat je met hele andere dingen rekening moet houden. Bijvoorbeeld dat je recht in de camera kijkt en ze ook een gedeelte van mijn huiskamer konden zien. Deze verandering was zeker in het begin onwennig en niet ideaal. Zeker omdat je elkaar niet direct kan aankijken en na afloop niet even kan napraten als je het gebouw uitloopt, was je onzeker over de eerste indruk. Hierdoor was de terugkoppeling na het gesprek vaak een verrassing.

Daarnaast hoorde ik vaak, als de terugkoppeling positief was, dat ze eerst willen afwachten hoe de economie en arbeidsmarkt zich gaan ontwikkelen voordat ze verder gaan met de sollicitatie procedure. Dit feit maakte dat je bij een volgend gesprek je afvroeg of dit een serieuze optie is of alleen maar om personeelszaken bezig te houden. Hierdoor verdween een stuk enthousiasme en perspectief, waardoor ook mijn onzekerheid reflecteerde in de gesprekken. Zodoende koste de voorbereiding van elk gesprek mij meer en meer moeite. Gelukkig kon ik, doordat ik werkloos thuis zat, mij uitgebreid voorbereiden op alle gesprekken. Daardoor kon ik mijn motivatie kort voor het gesprek verhogen i.p.v. het zoeken van de route of een parkeerplaats.

Op het moment dat ik het vinden van een baan op korte termijn had opgegeven, belde Paul van ViQiT mij als totale verassing. Ik was al bijna vergeten dat ik hier had gesolliciteerd…haha. Aangezien ik toch niets te verliezen had, gooide ik al mijn wensen (en frustraties) eruit. Ik was direct en open over wat ik zocht. In tegenstelling tot de meeste reacties was die van Paul erg positief en leek er op voorhand een goede match.

Dit bleek wel tijdens de uitgebreide sollicitatiemiddag. Na een fijn ontvangst met inachtneming van de Corona regels voelde ik me al snel op mijn gemak. Ik had drie aparte gesprekken met Gilbert, Anwar en Tim. Tussendoor hadden zij overleg over mijn profiel en ambitie. Deze pauzes waren goed voor mij. Na maanden thuis zitten was een fysieke meeting toch wel spannend. Het fijne was dat ze ook doorvraagden over mijn motivatie en vertelden hoe er binnen ViQiT gewerkt wordt. Ze waren duidelijk opzoek naar een goede match, en niet alleen op ervaring, kennis en vaardigheden. Maar ook op persoonlijk vlak.

Ondanks het goede gesprek verwachte ik een zoveelste teleurstelling, maar gelukkig bleek het tegendeel waar. Ik kreeg een goed aanbod en ging nog eens goed door de website en herleefde het gesprek. De volgende dag was ik volledig overtuigd. De voornaamste redenen waren dat ViQiT sociaal betrokken is, collega’s onderling samenwerken en kennis delen. En natuurlijk de gemixte groep van aanstaande collega’s (man/vrouw, van allochtone en autochtone afkomst, diverse achtergronden, etc.).

Nu ben ik een aantal weken aan de slag en zijn alle verwachtingen waarheid geworden en soms zelf beter. De interne gestructureerde organisatie, cultuur en collega’s geven mij een warm gevoel en veel perspectief voor de toekomst!