Blog

Powerskills

Geplaatst op 14/04/2020

Door: ViQiT, bij ViQiT

Een pittbull geef je niet de naam Fifi, pluisje of sneeuwvlokje. Philip J. Hanlon, president van het prestigieuze Darthmouth College, voerde daarom een paar jaar geleden campagne om de term softskills te vervangen door de term powerskills. De meest doorslaggevende factoren voor succesvolle mensen en ondernemingen zouden volgens Hanlon ook een naam moeten krijgen die deze karakteristieken weergeven.

 

US Army

De term softskills komt uit het Amerikaanse leger. Rond 1968 duikt dit woord op in een onderzoek naar de vaardigheden van succesvolle pelotons. Als er interactie plaatsvond met machines dan werd dit als hardskill omschreven, zo niet dan was het een softskill. Na wat discussie over wat dan precies een machine is, besloten de onderzoekers dat softskills vaardigheden zijn die in werksituaties worden toegepast die te complex en onvoorspelbaar zijn om in kaart te brengen.

 

Hippie

Softskills hebben last van een slechte reputatie. Binnen IT zijn ze een beetje de hippie van het CV; fijn dat je een leuke babbel hebt maar wat voor kennis en ervaring heb je? Toch lijkt er wat te veranderen en lijkt de behoefte aan ‘hippie’-vaardigheden steeds serieuzer.

 

Google

Google is medeverantwoordelijk voor de focus op de meer sociaal-emotionele vaardigheden bij IT’ers. Zij brachten een paar jaar geleden een intern onderzoek naar buiten waarin naar voren kwam dat interdisciplinaire teams, die bestonden uit medewerkers die deze vaardigheden in hoge mate bezaten, het meest succesvol bleken te zijn. Als bedrijf zul je deze succes-factoren dus  moeten proberen te vermeerderen. Net als IQ zijn sociaal emotionele vaardigheden, ook wel EQ genoemd, voor een groot gedeelte een natuurlijke aanleg. In tegenstelling tot IQ kan EQ wel goed getraind en naar een hoger niveau gebracht worden. Uit andere onderzoeken blijkt dan ook dat het ROI van bedrijven stijgt wanneer medewerkers EQ-trainingen krijgen.

 

For sake of the business

Alleen iemand die zijn of haar rottweiler Vlindertje noemt, mag de term softskills blijven gebruiken binnen de IT. For sake of the business, noem het beestje bij zijn karakteristieken: powerskills!

 

Lees hier over de 5 factoren waar het EQ mee wordt gemeten