Blog

Hero’s vs Villains: Een Agile Retrospective Spel

Geplaatst op 6/03/2020

Door: Karlijn van den Boer, Consultant bij ViQiT

Maandagmiddag, tijd voor een retrospective. Collega Ton faciliteert vandaag de retrospective en hij kondigt aan dat we gaan battelen. Het hele team is direct nieuwsgierig naar wat gaat komen. De groep wordt verdeeld in twee teams: de Hero’s en de Villains.

Uiteraard hoor ik bij de Hero’s. We krijgen een aantal minuten de tijd om onze superkrachten te benoemen. Wat zijn de sterke punten van ons team? Vervolgens mogen we totaal 100 punten verdelen over de verschillende superkrachten.

Waarin blinken we echt uit? We zijn altijd bereid elkaar te helpen en werk over te nemen van elkaar, dat krijgt 40 punten. Daarnaast halen we ook regelmatig koffie voor elkaar, dat krijgt 5 punten. Zo benoemen we 5 superkrachten van ons team en kennen punten toe. De Villains doen hetzelfde, maar voor slechte eigenschappen van ons team.


Vervolgens gaan we battelen! De Villains mogen beginnen, want aanvallen is wat Villains doen. Ze kiezen één superkracht waarmee ze de Hero’s aanvallen. Vervolgens mogen de Hero’s zichzelf verdedigen met een combinatie van superkrachten die in punten gelijk is aan de superkracht van de Villains. Vervolgens wordt met de hele groep besloten of de verdediging redelijk is. Heft de gekozen verdediging van de Hero’s ook echt aanval van de Villains op? Bijvoorbeeld koffie halen voor elkaar is geen verdediging tegen Nooit je sprintgoal halen. Daarna mogen de Hero’s aanvallen en de Villains verdedigen.

Zoals in elke Marvel of Disney film winnen de Hero’s van de Villains. De  grootste superkracht van het team overwint alles 😉.

Erg leuk om op zo’n manier een retrospective te doen. Volgende keer moet ik de retrospective faciliteren. Ik ben benieuwd of ik net zo’n leuke en goede retrospective kan verzinnen als Ton. Ook een keer battelen? De spelregels kun je op internet vinden.