Blog

Regievoering hoeft geen brug te ver te zijn

Geplaatst op 3/02/2020

Door: ViQiT, bij ViQiT

Organisaties vallen steeds meer voor de belofte van ontzorging door outsourcing. Lang niet altijd komt deze belofte uit. Integendeel!

Workshop
Het team (IT)Beheer van een woningcorporatie vroeg ViQiT om een workshop Regievoering te verzorgen. In toenemende mate worden de uitvoerende taken van dit team uitbesteed aan externe partijen. Het is wennen voor deze organisatie om de regie in handen te krijgen en te houden.


Beheersen
Na de introductie en kennismaking leidt trainer Gilbert Smulders de deelnemers langs de beginselen van Regievoering.  Door goed Opdrachtgeverschap en Regievoering kan een organisatie het hele proces van aansturing van interne en externe leveranciers beheersen. Zo kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer hun rol beter invullen. De rol van de regievoerder vormt de brug tussen de verschillende partijen.

 

Satéprikkers
Toepasselijk krijgen deelnemers van de workshop daarna de opdracht een brug te bouwen met behulp van satéprikkers en plakband. Iedere deelnemer krijgt een rol toebedeeld. Deze simulatie heeft als doel om deelnemende teams het belang van regievoering te laten ervaren en inzicht te krijgen in de werkzaamheden en de benodigde vaardigheden van de regievoerder.


Pijnpunten
Co-trainer Yvonne de Vries is een ervaren IT-projectleider en fungeert in deze workshop als leverancier van brugbouwmaterialen. Zij weet als geen ander waar de pijnpunten liggen binnen outsourcing en wat de rol van de regievoerder is. Yvonne, “De regievoerder moet het vertrouwen hebben van alle stakeholders en dit vertrouwen bewaken om er voor te zorgen dat het gezamenlijk doel behaald wordt.” Volgens Yvonne is regievoering daarom echt geen klus die je er even bij doet, het vereist alle aandacht. “Een sourcing-project zonder kundige regievoering is een wandelende tijdbom.

Cultuur
Nadat de ‘brug’ opgeleverd is, evalueert Gilbert met de deelnemers het proces. Daarbij constateert hij dat er hier nog voldoende valt te leren. Succesvolle regie vraagt volgens hem een aanpassing in de cultuur van alle betrokken partijen. “De regieorganisatie kenmerkt zich door het werken aan een gemeenschappelijk belang. Daarbij is samenwerken en transparantie essentieel. De focus moet daarbij liggen op het eindresultaat en niet op de regels uit het contract.


Draagkrachttest
De bruggen gemaakt tijdens deze workshop doorstonden de draagkrachttest helaas niet allemaal. De deelnemers daarentegen voelden zich verstevigd in het onderwerp regievoering. Duidelijk was dat de deelnemers nog wel wat coaching kunnen gebruiken in hun regierol. ViQiT biedt in overleg met de klant begeleiding bij het (door)ontwikkelen van de regieorganisatie. Ook klanten die niet aan outsourcing doen, maar wel met (interne) leveranciers werken helpen wij graag om grip op regie te krijgen.

 

 

 

Hebt u interesse in een workshop of overleg willen over de mogelijkheden van begeleiding bij Regievoering:
sales@viqit.nl
+31 (0)6 25610434