Blog

Gamers zijn ideale agile testers

Geplaatst op 15/01/2020

Door: ViQiT, bij ViQiT

Claudia maakt dagelijks wandelingen in de augmented werkelijkheid van het spel Ingress. Het kostte haar dan ook geen enkele moeite om door de virtuele schappen van de online Sligro-bestelservice te lopen als scherpzinnige en sociale tester.

Blessure
Voor het herstel van een blessure adviseerde de sportarts dagelijks een flinke wandeling te maken. Claudia bedacht hoe ze deze dagelijkse exercitie wat boeiender kon maken en hoe ze ondertussen haar nieuwe woonplaats kon leren kennen. Ze installeerde Ingress op haar telefoon, een strategisch augmented reality spel. In deze game worden spelers aangemoedigd virtuele portals te veroveren die te vinden zijn in de ‘echte’ wereld. Wereldwijd zijn er community’s met spelers die intensief samenwerken.

Scrum
‘Dat is precies de reden waarom ik graag deel uit maak van Scrum-teams. Aan het begin van elke dag stel je de vraag ‘wat gaan we vandaag samen voor elkaar krijgen?’’, trekt Claudia de parallel tussen haar gamebeleving en werksituatie. Met name haar ervaring bij Sligro staat haar bij als voorbeeld van hoe je met elkaar een uitdagende klus tot een goed einde brengt.

Sligro
Horeca-groothandel Sligro wilde haar bestelservice ook aanbieden in België. De migratie en integratie van databases en aanvoersystemen bleek een grotere klus dan waar Sligro op had geanticipeerd. De testmanager die ViQiT aanleverde kwam handen tekort. Claudia werd gevraagd om samen met haar ViQiT-collega en de klant dit proces weer in het tijdframe te krijgen. “Ik zei na een paar dagen: ‘Laat mij dat maar uitwerken, richt jij je maar op de big-picture,’” vertelt de inmiddels ervaren tester/projectmanager over haar eerste dagen in samenwerking bij Sligro.

Confiture
De Vlaamse Sligro-klant gebruikt heel andere zoektermen dan de Hollandse klant. Een pot jam is in het Vlaams ‘een bokaal met confiture’. Databases moesten aangepast en getest worden. Daarnaast bood het ViQIT-testteam aan om ook het Nederlandse systeem regressietests uit te voeren, dit was al een paar jaar er bij ingeschoten.
“‘Wat gebeurt er als je zoekt op ‘pindakaaslikeur’?’, vroeg ik aan de projectmanager van Sligro. Hij keek me vragend aan. Het klinkt misschien vreemd maar dit zijn de experimenten die veel inzicht geven in de werking van je systeem wanneer deze in de handen valt van ‘unieke’ gebruikers,” legt Claudia uit.

Helsinki
Rome, Bristol, Berlijn, Nice, Antwerpen en binnenkort gaat ze voor haar team portals veroveren in Helsinki. “Ik sta het liefst in het veld volgens anderen heb ik dan vaak gelijk het ‘energieniveau van een kerncentrale’. Maar ik heb ook in mijn werk ervaring als projectleider dus kan prima naar strategie switchen wanneer mijn team dit nodig heeft,” vertelt Claudia. Onderzoek wijst uit dat spelers van Massive multiplayer Online games tijdens het gamen hun probleemoplossend vermogen, samenwerkingvaardigheden trainen. In feite is Claudia in haar vrije tijd aan het exploratory testen. “Spelers in mijn woonplaats komen wekelijks bij elkaar in een lokale kroeg. Dan duiken we af en toe tegelijk op onze telefoon maar de rest van de tijd drinken we gezellig samen een biertje.”

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ingress
https://www.androidcentral.com/learn-how-play-ingress-prime-these-fun-tutorials

Streamer: ‘Aan het begin van elke dag stel je dan de vraag ‘wat gaan we vandaag met elkaar krijgen?’’