Blog

NL Testdag: Built in Quality

Geplaatst op 22/11/2019

Door: ViQiT, bij ViQiT

“De tester staat op uitsterven,” is de donkere voorspelling van keynotespreker Geoffrey van der Tas (Ordina). De business zit niet te wachten op testuitslagen, de business heeft behoefte aan feedback over het product.
Maar vergis je niet, kwaliteit is belangrijker dan ooit. Garbage in, garbage out is het gevaar dat op de loer ligt wanneer niet ieder teamlid zich verantwoordelijk voelt voor kwaliteit. Hier liggen de evolutiekansen van de tester. Nieuwe omschrijvingen van de tester zijn quality coach of quality engineer.
De nieuwe tester laat misschien het leeuwendeel van de tests over aan de developers (TDD), zij houden zich immers bezig met de basis van het product. De nieuwe tester is degene die het feedbackproces beheert en initieert. Het nieuwe continuous feedback proces vereist met name een focus op de kwaliteit van mensen, proces, automation en mindset. Hierbij geldt kwaliteit in, is kwaliteit out.

Automation Testcoach Anais van Asselt (Capgemini) legt uit dat ze bij de introductie en integratie van Robot Framework bij een overheidsinstelling zich met name richtte op het ‘creëren van awareness’. De tooling zelf vormde eigenlijk slechts het sluitstuk van het proces. Robot Framework is overigens een open source tool om acceptatietesten mee uit te voeren. Het is keyword driven en doet verder denken aan Selenium IDE met dit verschil dat het gebruik maakt van Python syntax.

Een goede tester hoeft niet ook een goede test-automatiseerder te zijn legde John Kronenberg (CloseSure) uit. Testers hoeven zich, wat hem betreft, niet perse bezig te houden met automation zolang ze maar begrijpen wat het werk inhoudt en kunnen samenwerken met testautomation engineers.

Pekka Aho (Open Universiteit) legde uit hoe de scriptless testing tool Testar werkt. De tool spidert zelf de GUI elementen en stelt dan zelf de tests voor en voert ze uit. Je kunt dit proces tunen door achteraf te schrappen in de tests die deze opensource tool heeft voorgesteld.

Ina Schaeffer (universiteit van Braunschweig) hield een begeisterde keynote over het bereiken van een maximale testinspanning voor de carconfigurator van de Volkswagen group. TMAP in het kwadraat in een wetenschappelijk verantwoorde benadering van een businessvraag.

Aan het einde van de dag gingen we down te rabbithole met Sander Hoogendoorn met zijn keynote getiteld It’s a smallworld. We moeten accepteren en anticiperen op het feit dat ons vakgebied in een permanente staat van chaos verkeert. Er bestaan geen best practices, agile is slechts een toolbox, niemand heeft pasklare antwoorden want niemand weet wat morgen nodig is. Het is daarom slim om klein te denken, kleine teams die in kleine delivery-cycles werken. Klein betekent wendbaar en dus adaptief. Concreet betekent dit dat geen feature oplevert na een maand, twee weken een week maar elke dag.

Er waren nog veel meer korte en lange presentaties die we helaas niet konden bijwonen of in deze samenvatting kwijt konden.

Bedankt Testdagorganisatie voor deze topdag!

Slides van de presentaties tijdens deze dag staan op: https://testdag2019.github.io/slides

Foto: WeAreTesters