Blog

Mijn papa repareert computers

Geplaatst op 20/02/2017

Door: Jabik Broersma, Consultant bij ViQiT

Mijn eerste ervaring met een PC was in mijn studententijd. Het schrijven van mijn scriptie heb ik gedaan op een in die tijd moderne en snelle Windows-computer. Bill Gates was nog maar net begonnen met het ontwikkelen van een grafische interface. Dus was het voor de gebruiker wel handig om wat meer te weten van besturingssystemen. Regelmatig moest je toch op een dieper niveau ingrijpen om het gevreesde Blue Screen Of Death te voorkomen.
Sinds die tijd is de computer diep binnengedrongen in mijn werk en in mijn privé-leven. Een groot deel van mijn tijd breng ik dan ook door achter mijn PC, laptop of tablet. Niet altijd even nuttig, moet ik er wel bij zeggen. Een pittige RPG of een lekker schietspel is van tijd tot tijd ook wel leuk.

Dat mijn werk zich ook veel in de IT-sfeer afspeelt maakt het voor een buitenstaander soms wel wat gecompliceerder. Toen mijn jongste dochter laatst vroeg wat ik precies voor werk deed, kwam ik erachter dat zoiets nog heel lastig uit te leggen is. In haar ogen gaat iemand elke dag naar zijn werk en doet daar iets fysieks tastbaar: een bakker maakt brood, een kapper knipt haar, een postbode bezorgt.

Maar hoe leg je uit wat het betekent om dag in dag uit op een kantoor achter een laptop te zitten. Dat je veel met mensen spreekt. Dat je hun ideeën en jouw ervaringen koppelt en vertaalt naar nieuwe oplossingen of praktische verbeteringen. Dat je een onderdeel bent van een groot voortbrengingsproces waarin je over meerdere jaren vernieuwingen in de back-office doorvoert zodat je eindklanten straks makkelijker online kunnen beleggen. Dat je een wereld van enen en nullen vertaalt naar een unieke klantervaring.

Ik heb het geprobeerd. Ik heb laten zien wat Internetbankieren is; wat er allemaal mis kan gaan met software-ontwikkeling; hoe het kan dat mensen elkaar soms verkeerd begrijpen en hierdoor fouten maken in programmatuur. Ik heb echt mijn best gedaan.
Toen ik later de titel van de presentatie zag die mijn dochter voor groep 4 heeft gegeven kreeg ik wel het idee dat zij het best wel goed had begrepen: ‘Mijn papa repareert computers’. Ik bleek trouwens niet de enige papa in die klas te zijn met dit beroep.