Blog

Van Psycholoog naar Tester, wie had dat gedacht?

Geplaatst op 15/01/2016

Door: ViQiT, bij ViQiT

Nog niet zo lang geleden begon mijn werkdag in een spreekkamer, twee comfortabele stoelen, en een gesprek met een cliënt over een ‘groep’ die hem al jarenlang lastig viel, tegen hem praatte in zijn hoofd, zijn huis hadden volgehangen met camera’s en waarvan hij vrij zeker wist dat ze hem al zijn geld afhandig wilde maken (ook al had hij dat niet). Enkele maanden later begint mijn werkdag aan een bureau met laptop open en studerend uit een lijvig boekwerk om nieuwe kennis op te doen over dekkingsgraden, testontwerptechnieken, beslistabellen en het V-model. Wat is er gebeurd? Ben ik zelf de cliënt geworden? Nee, vandaag wil ik uit te doeken doen hoe ik de overstap heb gemaakt van Psycholoog naar IT-Tester en hoe deze rollen eigenlijk meer overeenkomsten hebben dan je zou denken.

Mensen vroegen wel eens: waarom de keuze voor psychologie? Voor mij lag dit in het mysterie van het brein, dat wilde ik ontrafelen. Ik zag het brein als een grote puzzel waar de oplossing voor gevonden moest worden. Als die oplossing eenmaal gevonden was dan konden we elkaar een stuk beter begrijpen en zouden psychische problemen tot het verleden horen. Eigenlijk zag ik het brein als een systeem wat je kan testen, waar je een kwaliteitsoordeel over kan vellen en wat je dus ook kan herstellen en beter kan maken. Nu heeft mijn carrière in de geestelijke gezondheidszorg me geleerd dat er inderdaad veel te zeggen is over het brein, er is ook wel wat in aan te passen, maar het blijft in grote delen nog altijd een mysterie. Wellicht eigenlijk ook fijner dat we (nog) niet alles over onszelf weten, maar in mijn werk vond ik steeds lastiger om te gaan met de vaagheid en subjectiviteit van ons brein. Voor mijn eigen geestelijke gezondheid was het beter om mijn carrière een andere richting op te sturen.

Als eerste vroeg ik me af wat ik wel prettig vond in mijn werk als psycholoog. Ik vond het onderzoeken boeiend, het diagnosticeren, vragen stellen. Verder het eerste contact met de cliënt, zijn verhaal leren kennen, daar dieper op ingaan. Vervolgens samen kijken naar de mogelijkheden tot verandering, tot een oplossing te komen. Het samenwerken met mijn collega’s was een prettig onderdeel, de gedeelde verantwoordelijkheid, elkaar verder helpen bij lastige situaties. Verder vond ik het altijd fijn als ik iets concreets bereikt had met een cliënt, als hij een maand clean was, als hij weer zelfstandig naar buiten durfde.

De volgende vraag was dan voor mij, welke sector trekt me aan. Ik heb van nature altijd wel een interesse en aanleg gehad voor de IT sector en ben me dus daar meer in gaan verdiepen. Het IT vak is heel breed en er zijn vele verschillende rollen. Door gesprekken met vrienden werkzaam in deze branche en een uitgebreid gesprek met ViQiT kwam de rol van tester steeds duidelijker op mijn netvlies. Ik zag ook de overeenkomst met mijn eerdere rol. Ook als tester ben je aan het onderzoeken, uitpluizen en samenwerken. Net als een psycholoog houd je de ander een spiegel voor, reikt ze handvaten aan, maar laat ze vervolgens zelf het werk doen om tot een oplossing te komen. Zaken waar ik al ervaring mee had, maar dan met ander onderzoeksmateriaal.

Een andere overeenkomst wat ik tijdens mijn opleiding tot tester bemerkte is dat je net als een psycholoog verschillende methoden en technieken gebruikt als een soort gereedschapskist. Afhankelijk van de situatie zit je bepaalde middelen in. Er is niet één oplossing die altijd werkt. Het begint met jezelf te informeren, te overleggen, tot een plan van aanpak te komen en deze vervolgens in te zetten. De samenwerking is hierin ook erg belangrijk, het samen doen wat samen kan, eerst was dat met mijn client, nu wordt dat met mijn teamleden en de verschillende stakeholders. Iets wat je ook terugziet in het proces van agile en scrum werken. In korte tijd maak je iets tastbaars, lever je samen iets concreets op. Zaken die ik leuk vond in mijn oude werk en wat ik ook verwacht veel terug te gaan vinden in mijn komende opdrachten.

Samenvattend lijkt dus de overstap van psycholoog naar tester nog niet eens zo gek. De rollen tonen veel overeenkomsten en het is werk wat eigenlijk altijd doorgaat. Het menselijk brein zal blijven kortsluiten en it systemen zullen kuren blijven vertonen. Gelukkig is er ook altijd ons onderzoeks- en oplossend vermogen om dit te lijf te gaan.