Blog

5 jaar knopenhakker

Geplaatst op 4/04/2014

Door: Charles van Blitterswijk, Knopenhakker bij ViQiT

charles-pngEen ander testbedrijf!

Een nieuw Testbedrijf dat anders is dan elk ander bedrijf. Met daarbij de ambitie om het beste en leukste testbedrijf van Nederland te worden. Dat was het idee waar we in 2008 mee rond liepen.

Door uit te gaan van onze vijf waarden wilden en willen we ons nog steeds onderscheiden voor onze collega’s. Een vertrekpunt van waaruit je jezelf verder ontwikkelt in plaats van een strak keurslijf. Op jouw eigen manier de resultaten te bereiken die verwacht worden in plaats van strakke sturing van bovenaf. Informatie delen met elkaar om zo beter te worden in plaats van het afschermen van informatie over ViQiT. Zelf keuzes maken en daarmee omgaan in plaats van dat zaken je overkomen. Samen werken om een mooi bedrijf neer te zetten in plaats van verdeel en heers.

De eerste vijf jaar van ViQiT

Op 1 april 2009 kwam onze eerste collega, Ashwin binnen. Vanaf dat moment was ViQiT een echt bedrijf. Wat is er nu van onze ideeën geworden? De belangrijkste afwijking van onze ambities is een positieve. We zijn al lang niet meer alleen bezig met testen. We bieden veel meer oplossingen op het gebied van kwaliteit in ICT.

In de eerste vijf jaar is ViQiT gegroeid naar vijftien medewerkers. In deze periode zijn er veel zaken gepasseerd. Zo is de samen werking met mijn toenmalige compagnon Leon na twee jaar tot een einde gekomen. Leon en ik zijn er op een goede en snelle manier uitgekomen zodat ViQiT daar geen hinder van heeft ondervonden. Deze scheiding is net zoals onze start gebaseerd op onze vijf waarden en daarmee hebben we voor onszelf bewezen dat dit een goed uitgangspunt is geweest. Ondanks de voortdurende crisis is ViQiT gegroeid. Toch hebben we het afgelopen jaar ook de keuze moeten maken om afscheid te nemen van twee collega’s. Een moeilijke keuze met gevolgen voor de betreffende collega’s maar ook voor ViQiT. Alle oud collega’s hebben ook een bijdrage gehad aan waar ViQiT nu staat en daar wil ik ze stuk voor stuk voor bedanken.

In de afgelopen vijf jaar heeft ViQiT zich ontwikkeld tot een ander bedrijf dan andere. Zo is het niet meer dan normaal dat alle collega’s elkaar aanspreken op verantwoordelijkheden en op gedrag. Wat is er mooier dan wanneer een consultant de directeur aanspreekt op zijn gedrag? Een mooier leermoment is er wat mij betreft niet. Ook het maken van keuzes over de koers van het bedrijf doen we anders. Binnen een relatief kleine organisatie als ViQiT hebben alle medewerkers de ruimte om mee te denken over veranderingen zoals die van arbeidsvoorwaarden. Zo heb ik in mijn blog “het ideaalbeeld van een knopenhakker” al eens aangegeven hoe onze bonusregeling tot stand is gekomen. Door onze manier van werken en onze vijf waarden zijn onze ViQiT collega’s erg betrokken bij ViQiT en bij elkaar. ViQiT is daarmee dan ook meer dan de som van 15 individuele collega’s.

Waar staan we nu?

Na vijf jaar staat er een bedrijf waar collega’s zich thuis voelen. En met thuis bedoel ik niet dat je alleen maar de leuke dingen van het leven deelt. Al is het wel belangrijk dat je ook leuke dingen doet. Zoals bijvoorbeeld onze familiedag met partners en kinderen en ons kerstdiner met partners. Maar ook door collega’s spontaan georganiseerde uitjes zoals karten. Met thuis bedoel ik dat je serieus genomen wordt door alle collega’s. Binnen ViQiT betekent dit dat we verwachten dat je jouw mening deelt zodat we met elkaar beter kunnen worden. Met thuis bedoel ik ook dat je jezelf welkom voelt. Bij ViQiT zie je dat collega’s voor de klant “thuis werken” op ons kantoor in Arnhem. Zo houden ze contact met elkaar ook buiten onze personeelsbijeenkomsten om. Thuis is ook hulp kunnen vragen bij je collega’s om een vraagstuk op te lossen wetende dat je ook geholpen wordt. Zoals ik al vertelde is ViQiT meer dan de som van vijftien individuele collega’s. Door collega’s juist te stimuleren om vragen te stellen en kennis te delen zijn onze collega’s beter dan alleen. Thuis is ook met elkaar bijpraten. Bij ViQiT bestaat het grootste deel van de negen personeelsbijeenkomsten uit het socializen en bijpraten tijdens het eten en bij de borrel. Met thuis bedoel ik ook dat je ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen.

Binnen ViQiT zijn de collega’s zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling. Onze collega fieldmanagers, Herrick, Gilbert en Olaf, hebben als taak om de collega’s hierbij te helpen. Dit betekent niet dat we bij ViQiT alleen maar kijken naar opleidingen. Fieldmanagers zijn er ook om je een spiegel voor te houden waardoor je van je eigen fouten kan leren. Dit is vaak veel efficiënter dan een training. Als laatste denk ik dat je moet weten wat er thuis speelt. Bij ViQiT spelen we geen spelletjes en zijn er geen dubbele agenda’s. De communicatie is direct waardoor je altijd weet wat er speelt. Soms is dat lastig maar het is wel de enige manier om met respect met elkaar om te gaan.

Dan staat er dus een bedrijf dat in mijn beleving past bij onze ambitie waarmee we vijf jaar geleden zijn begonnen. Een bedrijf waar wij met zijn allen trots op mogen zijn en dat de basis is voor de toekomst.

ViQiT groeit verder!

ViQiT heeft nog steeds dezelfde ambitie als vijf jaar geleden. Het leukste en beste bedrijf op het gebied van “kwaliteit in de ICT”. Hiervoor gaan we de komende jaren veel interessante zaken oppakken. Zo is een van onze collega’s bezig met een nieuw boek. Zo zijn we onze diensten steeds verder aan het uitbreiden. En zijn we ondertussen ook door Exin geaccrediteerd als opleidingscentrum voor TMap NEXT®. Uiteraard horen hier passende interessante opdrachten bij onze klanten bij.

Door al deze ontwikkelingen zijn wij op zoek naar collega’s met ervaring in ons vakgebied. Collega’s die mee willen werken aan onze ontwikkeling als bedrijf en die ook mee willen groeien met onze ambitie. Professionals die staan voor hun mening en die dit ook onder woorden durven brengen. Ben jij die professional die past bij onze vijf waarden en onze cultuur? Kijk dan op de ViQiT website.