Blog

Muziek in IT-projecten!

Geplaatst op 24/07/2013

Door: Paul Vos, Consultant bij ViQiT

paulDe zomer is alweer een tijdje bezig. Met temperaturen boven de 20 graden gaan veel mensen weer lekker buiten zitten, pakken een terrasje of gaan thuis barbecueën. Voor muziekliefhebbers, waar ik mezelf ook onder schaar, biedt de zomer daarnaast ook een willekeur aan festivals vol met bandjes en artiesten. Allemaal met verschillende mate van succes. Maar van welk niveau de bands ook zijn, elke artiest en muzikant die het podium op komt heeft zichtbaar plezier. Terwijl het ene na het andere liedje wordt gespeeld worden mijn gedachten meegenomen naar de wereld van muziek en het samenspel wat ik voor mij op het podium zie gebeuren. En ineens begin ik de overeenkomsten te zien tussen wat er voor me gebeurt en wat ik dagelijks bij de klant zie gebeuren in IT projecten.

Er zijn in de afgelopen jaren al veel vergelijkingen gemaakt met (IT) projecten om inzicht te geven in de dynamiek die er speelt. Als test analist, projectdeelnemer en muzikant in hart en nieren ben ik eens wat verder na gaan denken over deze vergelijking. En dan vooral waar beide werelden elkaar wellicht verder zouden kunnen helpen.

Samenwerken aan een gemeenschappelijk doel is een insteek waar niemand zich ooit tegen uit zal spreken. Toch valt het op dat dit in de praktijk vaak niet zo eenvoudig uitpakt. Bands vallen uit elkaar na jaren samengewerkt te hebben. IT projecten lopen uit waarbij overwerken of ontevreden klanten leidt tot frustraties en soms zelfs tot financiële klappen. Dit is jammer. Vaak ligt de oorzaak maar in hele kleine dingen. Onuitgesproken of onrealistische verwachtingen, gebrek aan open communicatie, of het uitblijven van controle vragen hoeven op zichzelf niet direct een probleem te geven. Maar als dit aanhoudt en niet ter sprake gebracht wordt ontstaat er een cultuur die de sterkste samenwerkingsverbanden kan breken. Dit is dan juist ook een van de kenmerken waarin de grote bands en artiesten en ook de succesvolle IT projecten zich in onderscheiden.
In het samenwerkingsverband hebben de individuele leden een balans gevonden tussen wie zij zelf zijn en wie de ander is. Dit inzicht gepaard met onderling vertrouwen helpt om daar verder op te bouwen en geeft de ‘x-factor’ waar bij artiesten naar gezocht wordt en een resultaat boven verwachtingen waar opdrachtgevers soms alleen maar van kunnen dromen. In alle boeken over Agile wordt dit principe van open communicatie en vertrouwen aangehaald als belangrijke factor in het behalen van succes.
De open communicatie voorkomt dat individuen als een eiland in een project terecht komen. Daarbij zorgt de open communicatie voor duidelijkheid en inzicht in wat er echt nodig is. En dit is voor IT projecten cruciaal om daadwerkelijk succesvol te zijn. Het simpelweg opleveren van een stuk software is al lang niet meer genoeg om daadwerkelijk het verschil te maken als organisatie.

Als de laatste woorden van het lied zijn gezongen stapt de leadzanger aan de kant en geeft de drummer en gitarist de ruimte om een keer los te gaan. Ook dit is een duidelijk voorbeeld van samenwerken. Als team is niemand belangrijker. Wie de leiding ook op zich neemt, het eindresultaat is bereikt door alle individuele leden met elk zijn of haar eigen expertise en inbreng. Elkaar de ruimte en waardering geven getuigt van moed, balans en stimuleert het rol overstijgende inzicht waar zoveel projecten naar op zoek zijn.
Heb jij moeite in je project om daadwerkelijk resultaat te boeken waar de klant wat aan heeft? Neem dan eens de tijd om naar de mensen te kijken, toon lef om tijd te investeren in je collega’s in plaats van in je directe werkzaamheden. Want met het uitblijven van samenwerking zal het eindresultaat nooit die voldoening geven waar we naar op zoek zijn.