Blog

De wereld volgens …

Geplaatst op 10/04/2013

Door: Gilbert Smulders, Consultant bij ViQiT

gilbertBijna een jaar ben ik nu in dienst van ViQiT. Sinds die tijd kom ik ook op de TestNet evenementen. Daar keek ik erg naar uit, omdat ik graag wilde leren van anderen. Voorafgaand aan mijn eerste TestNet evenement had ik een paar sessies uitgezocht die ik wilde volgen, omdat ik geïnteresseerd was in de betreffende onderwerpen. Maar aan het einde van de avond bleken mijn hoge verwachtingen niet waargemaakt te zijn. Met een onvoldaan gevoel keerde ik huiswaarts. Ook mijn tweede TestNet evenement leverde hetzelfde beeld op. Dit keer met wat aangepaste verwachtingen, maar eenzelfde onvoldaan gevoel. Dieptepunt die avond was een sessie die begon met de mededeling dat we tijdens de sessie geen vragen mochten stellen. Als hij zijn betoog had afgerond en er was nog tijd over, dan konden er misschien wat vragen behandeld worden. Bijna was ik na deze opening opgestaan en vertrokken.
In de dagen daarna heb ik de mening van een paar collega’s gecheckt. Ook zij hadden regelmatig zo’n onvoldaan gevoel na een TestNet evenement. Al gauw kwam ik tot de conclusie dat dit anders moest.
Toen de call for paper voor het voorjaarsevenement van 2013 voorbij kwam, trapte ik bijna in dezelfde valkuil. Ik dacht wel even te weten hoe de wereld in elkaar steekt en waar mijn collega testers op zitten te wachten. Ik wilde een sessie organiseren op een lagerhuis concept. Op tijd kwam ik tot inkeer. Ik kon dit niet alleen. Ik wilde weten waar mijn collega testers op zitten te wachten. Dus heb ik binnen ViQiT een sessie georganiseerd om dit te inventariseren. Zij vormen namelijk samen met mij een klein deel van het TestNet publiek.
Tijdens deze gezamenlijke sessie kwam naar voren dat wij de rol van het publiek veel te klein vonden. Uiteindelijk zijn zij degene die centraal moeten staan tijdens zo’n sessie. Wij gingen dus op zoek naar een vorm waarbij het publiek betrokken kon worden in de sessie. Na wat mogelijkheden te hebben besproken, hebben we unaniem gekozen voor het 5 tegen 5 spel. In dit spel telt niet alleen mijn visie op de wereld. De basis van het spel is een enquête die onder de TestNet leden is gehouden. Daardoor telt iedereen zijn visie op de wereld mee. Tijdens het spel kunnen deze visies dan gedeeld en besproken worden. Naar ons idee is dat een hele goede manier om kennis op te doen. Bovendien bouwt niet alleen ons publiek kennis op, maar wij zelf ook. Een echte win-win situatie dus.
Met een man of 10 zijn we aan de slag gegaan. Het ene team ging aan de slag met het ontwikkelen van een enquête. Het andere team ging de quiz verder vorm geven. Inmiddels stromen nu de ingevulde enquêtes binnen. Deze kunnen nog tot en met 14 april op de enquête site worden ingevuld. Voor de quiz hebben we inmiddels de eerste pilot gedaan op onze personeelsbijeenkomst. Deze werd zeer goed ontvangen. Hetgeen we hadden bedacht, kwam redelijk goed uit de verf. Uiteraard zijn er nog wat zaken die we moeten verbeteren. Maar de hoofdlijnen staan nu. En de details gaan we in een volgende pilot uittesten.
Op 13 mei 2013 moet het dan uiteindelijk echt gaan gebeuren. Dan staan we op het TestNet voorjaarsevenement. Je vindt ons om 20.25 uur in zaal 10-12 van het NBC te Nieuwegein. Toegang is gratis voor TestNet leden. Daar kun je met eigen ogen zien of we in onze opzet zijn geslaagd en of wij de TestNet wereld goed hebben ingeschat.