Blog

Het ideaalbeeld van een “Knopenhakker”

Geplaatst op 11/12/2012

Door: Charles van Blitterswijk, Knopenhakker bij ViQiT

charles-pngIn deze blog wil ik u graag meenemen in mijn ideaal beeld van de wereld waarin wij als ViQiT werken.
Voor degene die de naam “Knopendoorhakker” weinig zegt het volgende:

Als je het belangrijk vind om directeur op je visite kaartje te hebben is de makkelijkste weg de volgende: ga naar de KvK en richt een bedrijf op. Ik heb echter niets op mijn visitekaartje staan omdat ik de term niets vind bijdragen. Het gaat er niet om hoe je heet maar wat je doet. Mijn collega’s hebben mij dan ook de officiële titel “Knopendoorhakker” gegeven. En voor de opening van ons kantoor in mei heb ik daar een bijbehorend hakblok met bijl gekregen.

Toen ik in 2008 begon met ViQiT was het leukste bedrijf van Nederland het doel.
Maar ja, hoe ga je dat doen. Veel feestjes en leuke dingen doen is één en daar wil ik het zeker later ook nog eens over hebben. Collega’s vertrouwen en informeren maakt ook dat collega’s zich prettiger voelen bij een bedrijf. Collega’s zich laten ontwikkelen op competenties die ze hebben is belangrijk want daardoor hebben ze meer plezier in het werk. Eigenlijk is de basis gelegen in de 5 waarden van ViQiT. Bovenstaande komt in de toekomst zeker nog aan de orde maar eerst wil ik iedereen meenemen in een mooie ervaring van deze “knopendoorhakker” binnen ViQiT.

Zoals ik al aangaf ben ik samen met een, al weer vertrokken, collega ViQiT begonnen en naast alle zaken die je dan moet regelen zijn er ook nog de arbeidsvoorwaarden. Onderdeel daarvan is een bonusregeling. En als je dit leest dan kan ik mij voorstellen dat je niet direct denkt: “dat is echt de basis voor het leukste bedrijf van Nederland” en dat klopt. Sterker nog het wordt erger. Ik was van mening dat de bonusregeling niet paste bij de waarden van ViQiT. Dat betekende dat er een nieuwe bonusregeling moest komen. En dan ga je zitten puzzelen tot je iets bedenkt wat nog een beetje recht doet aan de oude bonusregeling maar die ook aan de waarden van ViQiT recht doet. Dit is overigens wel de slechtste methode die je je kunt bedenken aangezien het concessies doet aan alles. Maar iedereen heeft het recht op het maken van fouten, ook een “Knopendoorhakker”. Maar goed, je hebt iets bedacht en dan. Bij de bedrijven waar ik in het verleden gewerkt heb, ging er dan een brief naar de medewerkers met de mededeling: “dit is het en leef er maar mee”. Maar wat doe je als je het leukste bedrijf van Nederland bent. Dan leg je het voor aan je collega’s en vraag je om een reactie. Dus zo gezegd zo gedaan.

De laatste personeelsbijeenkomst was volle bak en zoals aangegeven heb ik het voorstel aan alle aanwezige collega’s (93%) gepresenteerd en de vraag gesteld: “Wat vinden jullie hiervan?”
Wat er toen gebeurde was voor mij het bewijs dat het mooiste en leukste bedrijf van Nederland daadwerkelijk ViQiT is. De collega’s kwamen direct met reacties over dat het niet eenvoudig was. Dat het “uitsloversgedrag” in de hand werkt. En nog meer zinnige opmerkingen. Daarna ontstond er een situatie waarbij de collega’s onderling met elkaar het gesprek aangingen over wat dan wel een passende bonusregeling zou zijn voor ViQiT. Het resultaat is een door de medewerkers zelf bedachte bonusregeling die past bij de waarden van ViQiT en die Eenvoudig Beter is.

In mijn omgeving wordt met veel scepsis aangekeken tegen de manier waarop wij met elkaar samenwerken omdat het anders is dan de manier waarop traditionele bedrijven dit doen. Bovenstaande ervaring laat zien dat deze manier van samenwerken in een bedrijf wel werkt en dat het zelfs succesvoller is en dat is nou precies het ideaalbeeld van deze “Knopendoorhakker”.

Ik hoop dat mijn eerste blog voor iedereen nieuwe inspiratie brengt en mocht je willen weten wat de nieuwe bonusregeling inhoud………………………..